Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Δεν χαρακτηρίζεται ως κορεσμένο το Ειδικό Πρόγραμμα Στεγών για φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο



Δεν χαρακτηρίζεται ως κορεσμένο το Ειδικό Πρόγραμμα Στεγών για φωτοβολταϊκά στην Πελοπόννησο, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, με την οποία ζητούσε να αποσαφηνιστεί κατά πόσο  υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της αποδοχής αιτημάτων και της χορήγησης προσφορών σύνδεσης για τα αιτήματα του Ειδικού Προγράμματος στεγών στην Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, όπως σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό: « Η ΡΑΕ με την υπ’ αριθμ. 699/01.08.2012 Απόφασή της, όπως τροποποιήθηκε με την υπ΄αριθμ. 823/10.10.2012, χαρακτήρισε την Πελοπόννησο ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο. Στο πεδίο της εφαρμογής της ανωτέρω απόφασης εντάσσονται επί του παρόντος όλες οι κατηγορίες έργων Α.Π.Ε, εξαιρουμένων των φωτοβολταϊκών συστημάτων του Ειδικού Προγράμματος Στεγών. Η ΡΑΕ προέβη στον χαρακτηρισμό της Πελοποννήσου ως κορεσμένης περιοχής όταν διαπίστωσε, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Διαχειριστή, ότι με την έκδοση επόμενων δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης, πέρα από τις ήδη χορηγηθείσες, θα υπάρξει υπέρβαση του ορίου ασφαλούς απορρόφησης ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ στην εν λόγω περιοχή.
Περαιτέρω σημειώνεται ότι με την έκδοση μιας απόφασης κορεσμού του ηλεκτρικού δικτύου μιας περιοχής δεν αναστέλλεται η εξυπηρέτηση των εκκρεμών αιτημάτων ενώπιον των αρμοδίων Διαχειριστών αλλά και της ΡΑΕ. Αντιθέτως όπως ρητά προβλέπεται και στο θεσμικό πλαίσιο και στην απόφαση της ΡΑΕ, τα εκκρεμή αιτήματα θα εξυπηρετούνται με τήρηση της σειράς προτεραιότητας οποτεδήποτε προκύψει σχετική δυνατότητα απορρόφησης ισχύος από ΑΠΕ και για το λόγο αυτό έχει ζητηθεί από κάθε Διαχειριστή η δημοσιοποίηση του αναλυτικού καταλόγου των αιτημάτων που εκκρεμούν…
Με βάση τα προαναφερόμενα είναι δυνατή η συνέχιση της αποδοχής αιτημάτων και η χορήγηση προσφορών σύνδεσης για τα αιτήματα του Ειδικού Προγράμματος στεγών στην Πελοπόννησο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου