Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Προωθείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ




Προωθούνται οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να μπορούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β.) να εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κτιρίων δικαιοδοσίας τους, με τη σύμφωνη γνώμη του Δημοσίου.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης. Συγκεκριμένα, το αρμόδιο Υπουργείο έχει υποβάλει από τις 4-1-2012, προς την αρμόδια υπηρεσία Ανανεώσιμων  Πηγών Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, πρόταση για τη συμπλήρωση του άρθρου 1 της ΚΥΑ αριθμ. Α.Υ./Φ1/οικ. 18513/22.9.10 (ΦΕΚ 1557/τ.β), προκειμένου να μπορούν οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β., Τ.Ο.Ε.Β.), να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα  στις στέγες των κτιρίων δικαιοδοσίας τους, με τη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Δημοσίου.

Επίσης, απαντώντας στην ίδια Ερώτηση του πρώην Υφυπουργού Απασχόλησης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου αναφέρει τα εξής: «Σε σχέση με τη δυνατότητα ένταξης/υπαγωγής των Ο.Ε.Β στο Ειδικό Πρόγραμμα εγκατάστασης φ/β σε στέγες, σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 1 της Απόφασης Α.Υ./Φ1/οικ.18513 (Β’ 1557/2010) «Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις»: “Δικαίωμα ένταξης στο Πρόγραμμα έχουν επίσης τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν στην κυριότητά τους το χώρο στον οποίο εγκαθίσταται το φωτοβολταϊκό σύστημα”. Επομένως, υφίσταται πρόνοια για την ένταξη στο ανωτέρω Πρόγραμμα των Ν.Π.Ι.Δ, εφόσον πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της κυριότητας του χώρου εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών συστημάτων, η περίπτωση των Ν.Π.Ι.Δ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου από το δημόσιο φορέα που το έχει στην ιδιοκτησία του και συναινέσει αυτού για την εγκατάσταση φ/β συστημάτων, κατ’ αναλογία της δυνατότητας που δίνεται στις σχολικές επιτροπές, βάσει της απόφασης Α.Υ./Φ1/οικ.18513/20.09.2010 (Β’ 1557) «Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις», με την οποία έχουν τροποποιηθεί οι προϋποθέσεις ένταξης στο Πρόγραμμα». 
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης έθεσε για πρώτη φορά το θέμα της χρήσης φωτοβολταϊκών με Ερώτηση που κατέθεσε στις 14.1.11, με αριθμ. πρωτ 9180, με την οποία πρότεινε τα αρμόδια Υπουργεία να χορηγήσουν κίνητρα προς τους Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β. για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, έτσι ώστε να καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες σε ενέργεια αλλά και να πουλάνε ρεύμα προς τη ΔΕΗ, προκειμένου να καλύψουν σταδιακά το χρέος τους.

·         Χθες, Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Κοντογιάννης μετείχε στη σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους του Γ.Ο.Ε.Β και των Τ.Ο.Ε.Β. της Ηλείας, όπου μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και τους υπόλοιπους Βουλευτές του Νομού εξέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αθανάσιο Τσαφτάρη τα χρόνια προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης και ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας τόσο σε ότι αφορά στη ρύθμιση των χρεών όσο και στον εκσυγχρονισμό του πεπαλαιωμένου δικτύου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου