Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Εκτός λειτουργίας το Αστεροσκοπείο Χελμού λόγω έλλειψης προσωπικού

                        
Το Αστεροσκοπείο Χελμού ή Αστεροσκοπείο «Αιμίλιος Χαρλαύτης» βρίσκεται στην Αχαΐα, στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός στην τοποθεσία Νεραϊδοράχη. Η τοποθεσία αυτή επιλέχτηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι πάνω από τα σύννεφα.
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2001 και οι κτιριακές του εγκαταστάσεις στοίχισαν 10 εκατ. ευρώ. Το 2007 έγιναν τα τελευταία έργα, η ηλεκτροδότηση και η οδική πρόσβαση (η οποία ωστόσο είναι περιορισμένη, καθώς ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμένος, με αποτέλεσμα με τις χιονοπτώσεις να παραμένει κλειστός για μεγάλο διάστημα, λόγω και της έλλειψης μηχανισμού αποχιόνισης). Στις 20 Αυγούστου 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια και παραδόθηκε επίσημα στην επιστημονική κοινότητα.

Εντός του Αστεροσκοπείου έχει τοποθετηθεί το τηλεσκόπιο «Αρίσταρχος», που θεωρείται το πιο σύγχρονο στην Ευρώπη. Το τηλεσκόπιο κατασκευάστηκε από την Γερμανική εταιρία Zeiss και στοίχισε 4 εκατ. ευρώ - ποσό που καλύφθηκε από ευρωπαϊκά κονδύλια του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ωστόσο, από το 2007 που έγιναν τα εγκαίνια, λόγω έλλειψης προσωπικού, το Αστεροσκοπείο και το τηλεσκόπιο παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Με δεδομένο ότι:
-       Ένα τόσο σημαντικό έργο, που κόστισε 14 εκατ. ευρώ, παραμένει ανεκμετάλλευτο,
-       Η λειτουργία του Αστεροσκοπείου και του τηλεσκοπίου, αποτελούν σημαντικό πεδίο για την ανάπτυξη επιστημονικής δραστηριότητας και την προσέλκυση επιστημόνων από όλο τον κόσμο,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Υπάρχει πρόβλεψη για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου «Αιμίλιος Χαρλαύτης» και κατά συνέπεια και του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος»
2.    Πότε θα προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου και του τηλεσκοπίου;
3.    Με πόσα άτομα θα στελεχωθεί το Αστεροσκοπείο;
4.    Θα γίνουν έργα για την βελτίωση της οδικής πρόσβασης, ώστε να λειτουργεί το Αστεροσκοπείο ακόμα κι όταν υπάρχουν χιονοπτώσεις, που στην συγκεκριμένη περιοχή είναι έντονες και εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα;


8.10.12                                                                               Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου