Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΘΕΜΑ: «Απόδοση προμηθειών από τις τράπεζες προς το ελληνικό δημόσιο βάσει του ν.3723/2008»




Όπως είναι γνωστό, ο ν. 3723/2008 για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, προέβλεπε την παροχή εγγυήσεων του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες μέχρι του ποσού των 15 δις ευρώ καθώς και την έκδοση προνομιούχων μετοχών μέχρι του ποσού των 5 δις ευρώ, τις οποίες αναλάμβανε το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να αυξήσουν οι τράπεζες το μετοχικό τους κεφάλαιο.
Για τις προνομιούχες μετοχές προβλεπόταν προμήθεια (σταθερή απόδοση) 10%, όπως επίσης προμήθεια προβλεπόταν και για την παροχή των εγγυήσεων, το ύψος της οποίας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα οι επικεφαλής της τρόικα ζήτησαν να μην δοθεί από τις τράπεζες το ποσό των 555 εκατ. ευρώ που σύμφωνα με σχετική γνωμοδότηση του ΝΣΚ είναι υποχρεωμένες να καταβάλουν στο Δημόσιο λόγω της κεφαλαιακής ενίσχυσης 5 δις που έλαβαν μέσω προνομιούχων μετοχών σύμφωνα με τον ν. 3723/2008, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι το ποσό αυτό έχει εγγραφεί ως δημόσιο έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και η ξαφνική αφαίρεσή του δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην εκτέλεσή του.
Επειδή οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τους νόμους θα πρέπει να τηρούνται από όλους χωρίς εξαιρέσεις και διακριτική μεταχείριση και επειδή οι υποχρεώσεις των τραπεζών προς το ελληνικό Δημόσιο δεν μπορούν σε καμία περίπτωση, σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να αντικατασταθούν με άλλα «ισοδύναμα» μέτρα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1.      Ποιές τράπεζες έχουν κάνει χρήση των μέτρων που προβλέπει ο ν. 3723/2008 και με ποια ποσά;
2.      Ποιο είναι το συνολικό ποσό και ποιά τα ποσά ανά τράπεζα, των προμηθειών του ν. 3723/2008 που προβλέπεται να αποδοθούν στο ελληνικό Δημόσιο και πότε έπρεπε να είχαν αποδοθεί;
3.      Ποιες τράπεζες έχουν εκπληρώσει τις απορρέουσες από το συγκεκριμένο νόμο υποχρεώσεις τους προς το ελληνικό Δημόσιο και ποιες όχι και για ποια έτη;
4.      Υπάρχουν άλλες προμήθειες που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί από τις τράπεζες στο Δημόσιο λόγω περαιτέρω κεφαλαιακής τους ενίσχυσης και πόσες είναι αυτές συνολικά και ανά τράπεζα;

Αθήνα 12 Οκτωβρίου 2012                                                  ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

                                                                                                ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
                                                                                                ΜΠΕΖΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
                                                                                                ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
                                                                                                ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
                                                                                                ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
                                                                                                ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
                                                                                                ΟΡΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου