Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Παράθυρο αισιοδοξίας από Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για «Ολυμπία Οδό»



Διερευνά κάθε λύση το Υπουργείο για το τμήμα Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα καθώς έχει υποβληθεί στην Ε.Ε. αίτηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης και η συμφωνία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Τα παραπάνω κρίσιμα σημεία συμπεριλαμβάνονται στην απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη  στην κοινή ερώτηση των Βουλευτών Γιώργου Κοντογιάννη, Γιάννη Κουτσούκου, Νίκου Τσούκαλη, αφήνωντας ανοιχτό ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την Ολυμπία Οδό μετά την Πάτρα.


 Το πλήρες κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


Αθήνα, 22.07.2013
                                                                              
                                                                                Αρ. Πρωτ. 698

ΘΕΜΑ: Πορεία υλοποίησης της Ολυμπίας Οδού και ιδιαίτερα του τμήματος Πάτρας- Τσακώνας

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 12496/03.07.2013 που κατέθεσαν στη Βουλή, οι Βουλευτές κύριοι Νίκος Τσούκαλης, Γιώργος Κοντογιάννης και Γιάννης Κουτσούκος


Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τους κυρίους Βουλευτές, τα εξής:

Η επανεκκίνηση των εργασιών κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της «Ολυμπίας Οδού» υλοποιείται  βάσει της σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει κυρωθεί με το Ν. 3621/2007, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ειδικότερα, το Ελληνικό Δημόσιο σε συμφωνία με τους Παραχωρησιούχους, προκειμένου να επανεκκινήσουν  όλα τα έργα που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης και να περιορισθούν οι διεκδικήσεις των Κατασκευαστών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και να προσαρμοσθεί το τεχνικό αντικείμενο στις σημερινές χρηματοοικονομικές δυνατότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις εμπλοκές με το ΣτΕ, όπου αυτές υπάρχουν. Όλη  η διαδικασία κινείται στο πλαίσιο των εν ενεργεία συμβάσεων παραχώρησης, οι οποίες έχουν κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Η συμφωνία επανεκκίνησης του έργου της Ολυμπία Οδού, η οποία θα αφορά στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ομαλή συνέχεια του έργου στο σύνολό του, δεν έχει μέχρι σήμερα υπογραφεί.
   Οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί του θέματος, είναι σε προχωρημένο στάδιο. Οι τελικές τροποποιημένες συμβάσεις, πριν κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή, θα υποβληθούν για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Σε ό,τι αφορά την κατασκευή του τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα, επισημαίνεται ότι η Σύμβαση Παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού (Ν. 3621/2007), που προβλέπει την κατασκευή του έργου από την Ελευσίνα μέχρι Τσακώνα, δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα.
 Αναφορικά με το τμήμα Πύργος –Τσακώνα, κατόπιν απόφασης του ΣτΕ, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με το ΥΠΕΚΑ και διερευνάται κάθε πιθανή λύση.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου, σας ενημερώνουμε ότι έχει υποβληθεί από τις ελληνικές αρχές «Αίτηση Επιβεβαίωσης Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης», προς έγκριση από τι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σύμφωνα με το Κανονισμό 1083/2006).



Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου