Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Θετικό το Υπ. Περιβάλλοντος στην πρόταση Κοντογιάννη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία



Θετικό είναι το Υπουργείο Παιδείας στην πρόταση Κοντογιάννη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία της Ηλείας, όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού κ. Α. Παπαγεωργίου στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Ηλείος Βουλευτής στη Βουλή.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επανέφερε την πρόταση που είχε υποβάλλει αρχικά τον Ιούνιο του 2006 στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Σιούφα, ο οποίος και είχε ανταποκριθεί θετικά, για ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νέα μεγάλα έργα και κυρίως στις νέες Εθνικές Οδούς, καθώς και την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερους κοινόχρηστους χώρους και δημόσια κτίρια και ειδικά σε σχολεία, όπως έγινε πρόσφατα στο Δήμο Σερρών όπου τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά σε 26 σχολεία.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Υφυπουργό: «Δίνεται η δυνατότητα να εγκατασταθούν σε σχολεία τόσο φωτοβολταϊκά συστήματα, όσος είναι ο αριθμός των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος που υφίστανται στις σχολικές εγκαταστάσεις του οικείου Δήμου. Τα οφέλη που προκύπτουν για τα σχολεία είναι τόσο οικονομικά, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάθεση στο δίκτυο της ΔΕΗ, όσο και ενεργειακά από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από συμβατικά καύσιμα αλλά και κοινωνικά μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης των μαθητών του σχολείου για τις τεχνολογίες ΑΠΕ».
Ως προς την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τον φωτισμό των αυτοκινητόδρομων, το Υπουργείο Υποδομών ενθαρρύνει κάθε έργο που είναι προς όφελος της εθνικής οικονομίας. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Υπουργός κ. Μ. Χρυσοχοΐδης: «Ως προς το τεχνικό μέρος, δεν φαίνεται ως συμφέρουσα τεχνικοοικονομικά η λύση εγκατάστασης αυτόνομων συστημάτων στους αυτοκινητόδρομους, τα οποία θα αποθηκεύουν σε συσσωρευτές ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας για να τροφοδοτήσουν τα φωτιστικά τη νύχτα. Η ανάγκη της απόλυτης εγγύησης ασφαλείας, ότι ο οδοφωτισμός θα υφίσταται στη στάθμη που προβλέπουν οι προδιαγραφές σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με ένα αυτόνομο σύστημα, ειδικά σε συνθήκες μειωμένης ηλιοφάνειας, ομίχλης, κάλυψης του φωτοβολταϊκού πάνελ από χιόνι κλπ. Αυτό οδηγεί σε εγκατάσταση δύο παράλληλων συστημάτων (αυτόνομου και συνδεδεμένου με το δίκτυο), με συνέπεια να είναι αντιοικονομικό. Αυτόνομα συστήματα μπορούν να τοποθετηθούν σε πάρκα, πεζόδρομους κλπ., όπου ο φωτισμός είναι μικρής ισχύος και η πιθανή διακοπή λειτουργία του δεν θεωρείται κρίσιμη».  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου