Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης για την Ηλεία το 2013



Δύο Canadair (CL-215) κι ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο αποτελούν την από αέρος πυροσβεστική δύναμη για την Ηλεία για το εφετινό καλοκαίρι, όπως ενημέρωσε τον Βουλευτή Ηλείας και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας.
Όπως αναφέρει ο αρμόδιος Υπουργός απαντώντας στην Αναφορά (α.π. 4793/ 14-06-2013) που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Γιώργος Κοντογιάννης:
«Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και με γνώμονα
τις ιδιαιτερότητες και την αυξημένη επικινδυνότητα έναρξης δασικών πυρκαγιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σας ενημερώνουμε ότι για την από αέρος πυρόσβεση έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός μισθωμένου πυροσβεστικού ελικοπτέρου και ενός κλιμακίου (σ.σ δύο) πυροσβεστικών αεροσκαφών (Canadair) στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας (117 Πτέρυγα Μάχης) με σκοπό τη μείωση του χρόνου απόκρισης σε οποιοδήποτε δασικό συμβάν στην υπ’ όψιν περιφέρεια, η δράση των οποίων ενισχύεται, κατά περίπτωση, με εναέρια και επίγεια μέσα από την υπόλοιπη χώρα.
Ως προς τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης, σας γνωρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα διαθέτει 2.991 οχήματα, ενώ με την εξέλιξη των τρεχόντων προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί προμήθεια περίπου 350 νέων οχημάτων.
Ως προς τα μέσα πυρόσβεσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δ. Αβραμόπουλος απαντώντας σε σχετική Ερώτηση (α.π. 11558/6-6-13) που κατέθεσε στη Βουλή ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφέρει πως: «Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας προβλέπεται κάλυψη με ακόμα συνολικά 11 αεροσκάφη, εκ των οποίων 9 αεροσκάφη τύπου PZL και δύο αεροσκάφη τύπου CL-215».
Ως προς τη χρηματοδότηση για την αντιπυρική προστασία του έτους 2013, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκης επισημαίνει πως: «Ως προς το Νομό Ηλείας κατανεμήθηκε στο Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης το ποσό των 90.600. ευρώ, στο Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων το ποσό 77.900, στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας το ποσό των 85.800 ευρώ, στο Δήμο Ζαχάρως το ποσό των 41.800 ευρώ, στο Δήμο Ήλιδας το ποσό των 51.600, στο Δήμο Πηνειού το ποσό των 51.500 και στο Δήμο Πύργου το ποσό των 75.900.
Επισημαίνεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε ζητήσει την παραμονή δύο ελικοπτέρων Ericson και δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών PZL στην Ηλεία, πέρα των Canadair, καθώς λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής είναι αναγκαίο να υπάρχουν ενισχυμένα μέσα πυρόσβεσης από αέρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου