Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ομιλία στη Βουλή για τη νέα ΕΡΤ



   

http://youtu.be/0X6MwXeKqoc 

Κυρία Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινώς παραδεκτό απ’ όλους ότι η ΕΡΤ χρειαζόταν εξυγίανση και αναμόρφωση, μια αναμόρφωση ριζική και τολμηρή, που θα ξεπερνούσε τις αγκυλώσεις και τα συμφέροντα του παρελθόντος.
Αυτήν τη διαπίστωση τη στηρίζω σε βιωματική επαγγελματική εμπειρία, γιατί στα δεκαπέντε χρόνια που συνεργάστηκα με μπλοκάκι και συμβάσεις έργου στην ΕΡΤ, έζησα όλη τη «σαπίλα» και την αδιαφάνεια ενός ιδρύματος, όπως περιπαικτικά την αποκαλούσαμε, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο ήταν η προάσπιση συνδικαλιστικών συμφερόντων σε συνδυασμό με μία αρρωστημένη αντίληψη περί δημοσίου.
Ταυτόχρονα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έζησα και συνεργάστηκα με ανθρώπους με φιλότιμο και επαγγελματική συνείδηση, που αγωνιούσαν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, που
δούλευαν ακούραστα για εικοσιτετράωρα για να βγει ασπροπρόσωπη η Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της σε διεθνείς διοργανώσεις, σε διεθνή φόρα.
Αυτές οι δύο αντιλήψεις, αυτές οι δύο ΕΡΤ, συνυπήρχαν και συγκρούονταν στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής και επειδή η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων ήταν η μεγαλύτερη, όλοι ήθελαν την εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης.
Ωστόσο, νομίζω ότι κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η Κυβέρνηση   θα επέλεγε ως λύση του προβλήματος τον ξαφνικό θάνατο της ΕΡΤ χωρίς να υπάρχει διάδοχο σχήμα και αυτό το γεγονός, το οποίο είχε ως απόρροια και το μαύρο, προκάλεσε το αίσθημα της κοινωνίας και οδήγησε σε μία μη αναγκαία κυβερνητική κρίση, που λίγο έλειψε να προκαλέσει πολιτική αστάθεια.
Σαφώς, η ΕΡΤ δεν έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που γινόταν τόσα χρονιά και σωστά –αν θέλετε - ως πολιτική πράξη επελέγη ο ξαφνικός θάνατος. Όμως, αν η ΕΡΤ έκλεινε τα μεσάνυχτα της 11ης Ιουνίου, στο πρώτο λεπτό της 12ης Ιουνίου έπρεπε να λειτουργεί το νέο σχήμα. Ποιος ο λόγος να γίνει όλη αυτή η διαδικασία και δεν περιοριστήκαμε απλά στο να γίνει απλά η εθελουσία έξοδος και στη συνέχεια εξυγίανση με το υπάρχον προσωπικό και εθελούσιες μετατάξεις και, τελικά, εφόσον έπρεπε, να προχωρήσουμε και σε απολύσεις; Η προσπάθεια, έτσι που εξελίσσεται, θυμίζει τη ρήση: «ώδινεν όρος και έτεκε μυν».
Κάποιοι, όμως, θα πρέπει να δώσουν εξηγήσεις για όλη αυτήν τη διαδικασία, η οποία εξέθεσε την Ελλάδα και έπληξε την αξιοπιστία της Κυβέρνησης. Ποιοι είναι αυτοί που εμπνεύστηκαν και εισηγήθηκαν αυτήν τη διαδικασία; Δεν καταλαβαίνουν ότι εκθέτουν πρόσωπα και θεσμούς; Πώς είναι δυνατόν άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν αυτόν τον κίνδυνο, άνθρωποι που βαδίζουν χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, όποιος και να ήταν ο αρχικός στόχος, να βρίσκονται ακόμη στη θέση τους; Φυσικά, ξεκαθαρίζω ότι δεν μιλάω για Υπουργούς.
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο, θέλω να δηλώσω ότι θα το υπερψηφίσω γιατί κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά και γιατί η ΕΡΤ με οποιαδήποτε ονομασία τελικώς επιλεγεί, πρέπει να επαναλειτουργήσει το συντομότερο.
Το νομοσχέδιο που σήμερα συζητούμε έπρεπε να το συζητήσουμε με την ΕΡΤ εν λειτουργία και όσοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν θα το επέτρεπε η ΠΟΣΠΕΡΤ, θα τους απαντήσω: «Μακάρι να μην το επέτρεπε, γιατί η ευθύνη για το μαύρο θα ανήκε σε εκείνους που έφεραν την ΕΡΤ στο σημερινό κατάντημα, στους κομματικούς συνδικαλιστές και όχι στην Κυβέρνηση».
Η μετάβαση στη νέα ΕΡΤ πρέπει να γίνει τάχιστα και με πλήρες πρόγραμμα. Όσο διαρκεί το σημερινό θολό καθεστώς και όσο περισσότερες ενδιάμεσες μεταβατικές καταστάσεις υπάρχουν, τόσο περισσότερες νομικές ακροβασίες και αυθαιρεσίες θα υπάρξουν.
Ποιος θα έχει την ευθύνη για όλα αυτά, κύριε Υπουργέ;
Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω κάποιες επισημάνσεις. Για να γίνει η εκπομπή αυτού του σημερινού –εμένα δεν μ’ αρέσει – σήματος, μέχρι προχθές χρησιμοποιούντο τρεις ιδιώτες χωρίς να υπάρχει συμφωνία και χωρίς δημοσίευση της συμφωνίας στο «Διαύγεια», κάτι το οποίο επιβάλλεται στις περιπτώσεις διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τώρα, η εκπομπή γίνεται -και σωστά- από το δημόσιο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, αλλά παραμένουν  οι άλλοι δύο ιδιώτες για να βγει το σήμα στον αέρα. Ποιοι είναι οι τεχνικοί και πώς πληρώνονται;
Στην Αγία Παρασκευή υπάρχει ένας θησαυρός που καταγράφει τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, το αρχείο της ΕΡΤ, αλλά και τεχνικός εξοπλισμός. Η διαδικασία παράδοσης-παραλαβής θα γίνει με επίσημα πρωτόκολλα; Οι υπάλληλοι της παλιάς ΕΡΤ, αν και απολυμένοι, εξακολουθούν να είναι χρεωμένοι με μηχανήματα και υλικό εκατομμυρίων ευρώ, που είναι περιουσία του ελληνικού λαού και οι υπάλληλοι αυτοί τρέμουν στην  ιδέα ότι μπορεί να υπάρξουν ζημιές και δολιοφθορές ίσως από διάφορους ιδιώτες, που θα περιφέρονται σήμερα στα κτήρια της ΕΡΤ.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, πάλι κάποιοι προσπαθούν να εκθέσουν τον Πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός στις 12 Ιουνίου, αλλά και μετά, είχε πει ξεκάθαρα ότι όλοι θα αποζημιωθούν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο. Γιατί κάποιοι προσπαθούν να «κουτσουρέψουν» τις αποζημιώσεις; Δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που προκαλούν στην αξιοπιστία ενός προσώπου, που ως θεσμό οφείλουμε, ιδιαίτερα σήμερα, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού;
Όμως, υπάρχει ακόμη ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ: Γιατί πρέπει να λάβουν αποζημίωση και εκείνοι που θα επαναπροσληφθούν; Αποζημιώσεις, όπως τις περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να λάβουν μόνο όσοι τελικώς απολυθούν από την ΕΡΤ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσα λάθη και αν έγιναν, σήμερα υπάρχει διαμορφωμένη μία κατάσταση, μια κατάσταση που έχει δύο διαστάσεις: Από τη μια, υπάρχουν κάποιοι συνδικαλιστές, οι οποίοι ως κοράκια προσπαθούν να αρπάξουν ό,τι μπορούν από το πτώμα της ΕΡΤ και να εξασφαλίσουν το πολιτικό τους μέλλον. Τους είδαμε να φιγουράρουν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου βρήκαν καταφύγιο. Από την  άλλη, υπάρχουν υπεύθυνοι επαγγελματίες, οικογενειάρχες, που ζουν με την αγωνία για το σκληρό, αδυσώπητο και αβέβαιο αύριο.
Όσοι, λοιπόν, εμφανίζονται σήμερα ως όψιμοι υποστηρικτές της ΕΡΤ -και αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ- θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι που θα υπερψήφιζαν το παρόν νομοσχέδιο, γιατί με την εφαρμογή του δίνεται τέλος σε μία εκκρεμότητα, σε μία αβεβαιότητα.
Από εδώ και πέρα, όμως, πρέπει όλα να γίνουν με ταχύτητα φως. Οι εργαζόμενοι είναι εκεί, υπάρχουν και διαθέτουν μια εμπειρία να επαναλειτουργήσουν την ΕΡΤ, ώστε να είμαστε έτοιμοι και για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από 1ης-1-2014.
Αναγνωρίστε το νέο σχήμα ως καθολικό διάδοχο της ΕΡΤ, όπως άλλωστε περιγράφει και το άρθρο 16 παράγραφος 3.
Εξετάστε το ενδεχόμενο αν μπορούν πλέον νομικά να σταθούν: Πρώτον, η εθελουσία έξοδος και, δεύτερον, η κινητικότητα και μετά προχωρήστε σε απολύσεις, εφόσον αυτό επιβάλλεται. Το προσωπικό που θα απομείνει σας διαβεβαιώ ότι δεν θα είναι πάνω από χίλιοι πεντακόσιοι.
Επίσης, διευκρινίστε τι θα γίνει με τον αριθμό των ραδιοφώνων, τον αριθμό των περιφερειακών σταθμών και των περιουσιακών τους στοιχείων. Αφήστε στην άκρη τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος και δώστε άμεσα μία ρεαλιστική λύση. Όσο περισσότερο διαρκεί η εκκρεμότητα, τόσο περισσότερο θα μεγεθύνονται τα νομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Εντέλει, κύριε Υπουργέ, πόσο υψηλό θα είναι το κόστος σε χρήμα και αξιοπιστία για όλους εμάς για να περάσει το γινάτι κάποιων, που αποδεδειγμένα πλέον έκαναν λάθος;
Τέλος, οι απολυμένοι της ΕΡΤ πρέπει να δείξουν ανάλογο ρεαλισμό. Ας θέσουν στο περιθώριο όσους σήμερα επιχειρούν να τους εκμεταλλευθούν πολιτικά και παίζουν με την αγωνία τους και ας συνεργαστούν με τον αρμόδιο Υπουργό, ώστε η ΕΡΤ να αρχίσει να εκπέμπει από το φυσικό της χώρο, το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής το συντομότερο συνατόν.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου