Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων η δωρεάν διανομή τροφίμων -- Επανακαθορισμός από την Ε.Ε των μειονεκτικών περιοχών




Βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων γίνεται η δωρεάν διανομή τροφίμων όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρη, στην Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Αναφορά που είχε καταθέσει επεσήμανε την ανάγκη αναθεώρησης της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ σχετικά με τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς η οικονομική συγκυρία επιτάσσει τον επαναπροσδιορισμό των περιοχών που πρέπει να ενταχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς. Επίσης, ως προς τη δωρεάν διανομή τροφίμων, η
δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι περισσότεροι πολίτες, επιτάσσει τη διεύρυνση του αριθμού των ατόμων που λαμβάνουν βοήθεια.
Ως προς το ζήτημα των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει πως: «Κατόπιν κριτικής επί των κοινωνικών-οικονομικών κριτηρίων που εφαρμόζονται για τον καθορισμό των μειονεκτικών περιοχών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει αλλαγή του τρόπου οριοθέτησης. Η νέα οριοθέτηση θα γίνεται με βάση βιοφυσικά κριτήρια που αφορούν στο κλίμα, στο έδαφος και στη γεωμορφολογία των περιοχών και τα οποία αποτελούν παράρτημα της πρότασης Κανονισμού για τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης που γνωστοποιήθηκε στις 12.10.2011…Γενικότερα, ο σκοπό της θέσπισης ειδικού καθεστώτος για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές είναι η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και, κατ’ επέκταση, η βιωσιμότητα της υπαίθρου και προς την κατεύθυνση αυτή, εφαρμόζονται τα αντίστοιχα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων, επισημαίνεται ότι, με την υπ’ αριθμ. 22830/2011 ΚΥΑ, καθορίζονται τα κριτήρια επιλεξιμότητας  των δικαιούχων και των φορέων υλοποίησης του προγράμματος δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους της χώρας.
Η επιλεξιμότητα ή μη των τελικών δικαιούχων καθορίζεται βάση οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων και δεν συνδέεται με την επιλεξιμότητα των φορέων υλοποίησης του προγράμματος, δεδομένου ότι η Οδηγία 81/645/ΕΟΚ, όπως τροποποιήθηκε, αφορά σε μία από τις περιπτώσεις καθορισμού της επιλεξιμότητας των Δήμων, Δημοτικών Ν.Π.Δ.Δ. και Κοινωφελών Επιχειρήσεων, ως φορέα υλοποίησης του προγράμματος.
Οι πολίτες των Δήμων έχουν τη δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα μέσω άλλων επιλέξιμων φορέων (πχ οργανώσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα), στους οποίους κατανέμονται τα τρόφιμα και μέσω αυτών διανέμονται δωρεάν στους τελικούς δικαιούχους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου