Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Χορήγηση σύνταξης σε ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που οφείλουν έως 4.000 ευρώ



            Μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στην αγορά εργασίας και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας», στο οποίο ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης είναι εισηγητής.
      Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο που είναι στη φάση επεξεργασίας από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης από τον ΟΓΑ ακόμα και αν ο ασφαλισμένος  οφείλει εισφορές που δεν ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ρύθμιση
που διευκολύνει τους μικροοφειλέτες αλλά παράλληλα δεν ζημιώνει και το Δημόσιο, το οποίο τελικά σταδιακά θα λάβει το ποσό το οποίο δικαιούται και που κατά πάσα πιθανότητα διαφορετικά δεν θα ελάμβανε ποτέ.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης της σύνταξης από τον ΟΓΑ, από την ημερομηνία που ορίζουν οι καταστατικές του διατάξεις, και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον αυτές, κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης συνταξιοδότησης, δεν υπερβαίνουν τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) Ευρώ. Το οφειλόμενο ποσό συμψηφίζεται ή παρακρατείται κάθε μήνα και μέχρι την εξόφλησή του, από το σύνολο των δικαιούμενων ποσών σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου