Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων



Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων όπως διαβεβαιώνει ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος τους Βουλευτές  Γιώργο Κασαπίδη, Γιώργο Κοντογιάννη και Παρίση Μουτσινά, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή επί του θέματος μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Κοζάνης.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών:
«Ως νομικό ζήτημα (σσ. οι γερμανικές αποζημιώσεις) παρουσιάζει ιδιαίτερη πολυπλοκότητα και συνιστά αντικείμενο προς μελέτη και διευθέτηση σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η εν προκειμένω εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για το χειρισμό και την ικανοποιητική διευθέτησή της. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της.

Ως έπραξε στο ζήτημα των αποζημιώσεων των οικογενειών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, παρεμβαίνοντας στη διαφορά μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να ανακινήσει έτερες πτυχές των γερμανικών αποζημιώσεων τη στιγμή που θα κρίνει καταλληλότερη προς τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το σύνολο των παραμέτρων.
Ανοιχτό, και διακριτό από το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, παραμένει επίσης το θέμα του κατοχικού δανείου, το οποίο η Τράπεζα της Ελλάδας υποχρεώθηκε να συνομολογήσει με τις γερμανικές και ιταλικές δυνάμεις κατοχής.
Αμφότερα τα ζητήματα έχουν ανακινηθεί σε διάφορα επίπεδα από τη χώρα μας αλλά δεν τύχει ανταπόκρισης από γερμανικής πλευράς, η οποία μεταξύ άλλων, επικαλείται τον κίνδυνο δημιουργίας αρνητικού βάρους της προηγούμενου σε περίπτωση ικανοποίησης των ελληνικών αιτημάτων.
            Όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των ελληνικών πολιτιστικών αγαθών που εξήχθησαν παρανόμως από τη χώρα μας, σημειώνουμε ότι τούτο εντάσσεται στο ευρύτερο θέμα των αξιώσεων της χώρας μας κατά της Γερμανίας για τις παραβιάσεις του δικαίου του πολέμου στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδικότερα, για το θέμα αυτό, όπως και ευρύτερα για τους όρους και τη διαδικασία επιστροφών πολιτιστικών αγαθών μεταξύ μελών της Ε.Ε ή στο πλαίσιο των οικείων Συμβάσεων και πρακτικών της UNESCO, αρμόδια είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού».  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου