Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Να μη καταργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας



Να μην καταργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 6 Βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, μετά από πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας Νίκου Τσούκαλη. Οι υπόλοιποι βουλευτές που υπογράφουν την Ερώτηση είναι οι εξής: Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Κουτσούκος, Αθανάσιος Νταβλούρος, Θάνος Μωραΐτης, Νίκη Φούντα.
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, η υλοποίηση της απόφασης αυτής θα έχει αρνητικές συνέπειες και για το Νομό μας, ο οποίος αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο και μάλιστα σε έναν τομέα, τον πρωτογενή, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες που μπορούν να οδηγήσουν την περιοχή μας στην ανάπτυξη.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιοργάνωσης το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, διατηρείται η διοικητική αυτοτέλεια τεσσάρων (4) Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Πειραιά, Βόλου, Θεσσαλονίκης και Καβάλας) και καταργούνται τα υπόλοιπα τέσσερα (4) μεταξύ των οποίων και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.) Αχαΐας.  
Η συγκεκριμένη πρόταση προκαλεί εύλογες υπόνοιες για την ορθολογική κατανομή των συγκεκριμένων κέντρων αφού αφενός τα κέντρα που παραμένουν βρίσκονται επί του ανατολικού αναπτυξιακού άξονα της χώρας -και μάλιστα ορισμένα σε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ τους - και αφετέρου παραμένει εντελώς ακάλυπτος ολόκληρος ο δυτικός και νότιος άξονας της χώρας, ο οποίος καλύπτει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό  της εθνικής αγροτικής παραγωγής. 
 Ενδεικτικά, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η:
·                     1η στην παραγωγή πατάτας
(30,9% της συνολικής παραγωγής της χώρας),
·                     1η στην παραγωγή φράουλας,
·                     3η στην παραγωγή εσπεριδοειδών
(12,5% της συνολικής παραγωγής της χώρας),
·                     4η στην παραγωγή τομάτας
(14,2% της συνολικής παραγωγής της χώρας).

Επιπλέον το Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Αχαΐας καλύπτει χωροταξικά το δυτικό ελλαδικό χώρο με στρατηγική γεωγραφική θέση έχοντας έδρα την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας όντας πύλη διακίνησης αγροτικών προϊόντων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του λιμανιού της Πάτρας.   Παράλληλα, από το τέλος του 2008 στεγάζεται σε υπερσύγχρονο κτίριο ιδιοκτησίας του ΥπΑΑΤ, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό με πολυετή εμπειρία και εκπαίδευση στην εφαρμογή νομοθεσίας ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου, στις δειγματοληψίες, στην ανάλυση τροφίμων και στην τεχνική υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής με την παροχή εξατομικευμένης συμβουλευτικής στήριξης και την έκδοση των δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων. Διαθέτει επίσης  πλήρως εξοπλισμένα και διαπιστευμένα από το ΕΣΥΔ εθνικά εργαστήρια ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών, ποιοτικού ελέγχου γεωργικών προϊόντων και ελέγχου ποιότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων που υλοποιούν εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ελέγχων και αξιολογούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-          Με ποια χωροταξικά, αναπτυξιακά και γενικά επιστημονικά κριτήρια προτείνεται η συγκεκριμένη χωροταξική κατανομή των τεσσάρων Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου;

-          Προτίθεται να διατηρήσει τη διοικητική αυτονομία ενός τουλάχιστον τέτοιου κέντρου στη Δυτ. Ελλάδα όπου θα καλύπτει ολόκληρο το δυτικό άξονα της χώρας»;
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου