Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσει το Δημόσιο από το Σύστημα Αριάδνη -- Εισηγητής στο νομοσχέδιο ο Γιώργος Κοντογιάννης



Πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομήσει το Δημόσιο από την εφαρμογή του Συστήματος Αριάδνη, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση και στο οποίο ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης είναι εισηγητής. 
Στο σύστημα Αριάδνη θα καταγράφονται όλες οι ληξιαρχικές μεταβολές των ασφαλισμένων (γάμοι, διαζύγια, γεννήσεις τέκνων, θάνατοι κλπ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως η παράνομη είσπραξη συντάξεων από συγγενείς και οικείους του θανόντος, συντάξεις χηρείας που συνέχισαν να εισπράττονται από πρώην δικαιούχους που σύναψαν νέο γάμο, οικογενειακά επιδόματα που
καταβάλλονται σε διαζευγμένους κλπ.,  που κόστιζαν στο ελληνικό κράτος 500 εκατ. ευρώ ετησίως, όπως έμμεσα εκτιμήθηκε από τα αποτελέσματα των πρόσφατων απογραφών.
Παράλληλα, προβλέπεται η πλήρης ενημέρωση της ηλεκτρονικής βάσης της ΗΔΙΚΑ και των Ταμείων με πλήρη καταγραφή ΑΦΜ και ΑΜΚΑ ανά σύνταξη, στο σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων. Η ΗΔΙΚΑ μετατρέπεται από 1-7-2013 σε ενιαία αρχή καταβολής συντάξεων και συνδέεται με το σύστημα ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα τα εκκαθαριστικά των συνταξιούχων θα προσυμπληρώνονται.
Παράλληλα, πέραν του συστήματος Αριάδνη, το νομοσχέδιο περιέχει σειρά σπονδυλωτών διατάξεων, που είτε εισάγονται για πρώτη φορά είτε αποτελούν τροποποιήσεις υφιστάμενων νόμων, μέσω των οποίων επιδιώκεται η ρύθμιση πολυπλεύρων ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εργασίας, με σκοπό την οικοδόμηση ενός υγιούς κρατικού μηχανισμού, ο οποίος θα λειτουργεί αποτελεσματικά, χωρίς τις  αγκυλώσεις και τις στρεβλώσεις  του παρελθόντος, οι οποίες κόστισαν και ηθικά αλλά και υλικά στον ελληνικό λαό.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
-          Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με την συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στους ελέγχους το ΣΕΠΕ και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης.
-          Επαναπροσδιορίζεται το καθεστώς των συμφιλιωτικών διαδικασιών και επίλυσης εργατικών διαφορών.
-          O ΟΑΕΔ γίνεται καθολικός διάδοχος των καταργηθέντων οργανισμών της Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας
-          Στο ΔΣ του ΟΑΕΔ εντάσσεται και εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ, ο οποίος αναγνωρίζεται ως ισότιμος κοινωνικός εταίρος, γεγονός που δείχνει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη του τουρισμού ο οποίος προσφέρει το 17% του ΑΕΠ και εκπροσωπεί πάνω από 50.000 επιχειρήσεις και 400.000 εργαζόμενους.
-          Δίνεται-για πρώτη φορά-η δυνατότητα σε κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ασφαλισμένους ή μη σε οικεία ασφαλιστικά ταμεία, που δεν ασκούν ελευθέριο ή άλλο επάγγελμα, να μπορούν να εγγράφονται ως άνεργοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αξιοποιώντας παράλληλα τα μέτρα της πολιτείας για την ένταξη/επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
-          Ορίζεται ότι συμμετοχή σε προγράμματα Επαγγελματικής Κατάρτισης ανέργων δεν αποτελεί λόγο διαγραφής των εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ.
-          Δημιουργείται στην ΗΔΙΚΑ Ηλεκτρονικό Αρχείο Ακίνητης Περιουσίας  όλων των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Εργασίας.
-          Απλουστεύεται το καθεστώς ασφάλισης των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων. Συγκεκριμένα, προβλέπονται για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε όλη την επικράτεια α) μέχρι 5 δωμάτια υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ β) από 6-10 δωμάτια υπαγωγή στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΓΑ εφόσον ασκείται παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα.
-          Ενισχύονται τα ΚΕΠΑ με ιατρικό, διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό, μέσω αποσπάσεων.
-          Παρατείνεται η καταβολή συντάξεων αναπηρίας μέχρι την εξέταση από τα ΚΕΠΑ
-          Προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης συντάξεων από τν ΟΓΑ ακόμα και αν ο ασφαλισμένος οφείλει εισφορές μέχρι του ποσού των 4.000 €.
-          Επεκτείνεται η δυνατότητα χρήσης εργοσήμου.
-          Παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη ανέργων μέχρι τις 28-2-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου