Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

“Πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά με στόχο την ανάπτυξη” Πηγή: www.paraskhnio.gr



http://www.paraskhnio.gr/2013/03/05/pio-grigora-ke-pio-apofasistika-me-stocho-tin-anaptixi/


 Όλο και πιο συχνά τις τελευταίες μέρες ακούμε από τα πιο υπεύθυνα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού ότι τα δημοσιονομικά μέτρα ήταν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα για τα εισοδήματα των Ελλήνων.
Πολλοί ήταν εκείνοι που αμφισβητούν τη δέσμευση του πρωθυπουργού, έχοντας υπ’ όψιν τους τις υποσχέσεις και τις έωλες δηλώσεις του προκατόχου του Γ. Παπανδρέου ή δηλώσεις πρώην υπουργών οικονομικών ότι σε δύο χρόνια θα είμαστε και πάλι στις αγορές. 
Όλοι αυτοί, όμως, δεν έλαβαν υπ’ όψιν τους μια σημαντική παράμετρο. Ότι η προσπάθεια που κάνει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση ισοδυναμεί με την τελευταία ευκαιρία των δανειστών μας προς την Ελλάδα. 

 Αν πετύχουμε, όντως δεν θα χρειαστούμε άλλα μέτρα, αφού η πορεία θα είναι διαφορετική. Αν δεν πετύχουμε και πάλι δεν θα υπάρξει ανάγκη λήψης άλλων μέτρων, αφού θα έχει επέλθει η καταστροφή… 
Το υποθετικό «αν», όμως που τίθεται στο αισιόδοξο σενάριο, εύλογα δημιουργεί ανησυχία για το αν η συνέχιση της δημοσιονπμικής περιοριστικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της ύφεσης και στη συνέχεια στην πολυπόθητη ανάπτυξη. 
Η απάντηση χωρίς περιστροφές είναι ότι μόνα τους τα δημοσιονομικά μέτρα όχι μόνο δεν μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αλλά, αντιθέτως, θα επιτείνουν την ύφεση. Τα συγκεκριμένα μέτρα οδηγούν, πράγματι- και μόνο-, σε συμμάζεμα των δημοσιονομικών, δηλαδή μηδενίζουν τα ελλείμματα του κράτους, που είναι υπεύθυνα για τη σημερινή τραγική κατάσταση.
 Αρκεί όμως αυτό; 
Αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι πολίτες; 
Αρκεί να σωθεί η Ελλάδα χωρίς να υπάρχουν Έλληνες; 
Φυσικά όχι. Δεν είναι αυτός ο στόχος. Στόχος είναι η ανάπτυξη, μέσω της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δηλαδή πολίτες με χρήματα στην τσέπη ώστε να κινηθεί η οικονομία. 
Για να συμβεί, όμως, αυτό πρέπει παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα να ληφθούν αποφάσεις που θα οικοδομούν ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό δεν διαμορφώνεται ούτε με κραυγές από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στείλει στον εισαγγελέα όποιον εκποιήσει δημόσια γη, ούτε με καθυστερήσεις στην κατάργηση γραφειοκρατικών διαδικασιών που λειτουργούν ως αντικίνητρα στον τομέα της προσέλκυσης κεφαλαίων είτε από την Ελλάδα, είτε από το εξωτερικό.
 Πρέπει να επιταχυνθούν αποφάσεις που έχουν σχέση με την διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού συστήματος, με μια νέα νομοθεσία για τις χρήσεις γης, με άρση επενδυτικών αντικινήτρων, με αποφάσεις που θα δημιουργήσουν διεθνώς την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα κάτι έχει αλλάξει. Και το σημαντικότερο που έχει αλλάξει είναι ότι έχουμε αφήσει πίσω μας λογικές και νοοτροπίες που οδήγησαν στην καταστροφή της οικονομίας και ότι πλέον, για να οικοδομήσουμε το μέλλον της Ελλάδος, επενδύουμε στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Και τέλος να επιταχυνθούν διαδικασίες για την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που κινδυνεύουν να χαθούν, να πληρωθούν τα χρέη των 8 δις € του δημοσίου προς τους ιδιώτες και να ξεκινήσει, μέσα από τη συμφωνία που έκανε ο κ. Χατζηδάκης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ενδύσεων, τόσο η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όσο και τα μεγάλα έργα που θα δώσουν και πάλι θέσεις εργασίας σε περίπου 60.000 συμπατριώτες μας (30.000 άμεσα και 30.000 έμμεσα).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου