Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Επιστροφή φόρου πετρελαίου για τις επίσπορες καλλιέργειες



Οι παραγωγοί πληρώνονται την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο με βάση τις καλλιεργημένες εκτάσεις που δήλωσαν στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ).
Σε περιοχές που οι κλιματικές συνθήκες το επιτρέπουν, πραγματοποιούνται και δεύτερες (επίσπορες) καλλιέργειες  μετά την κύρια καλλιέργεια στα ίδια αγροτεμάχια.
Στην Ηλεία για παράδειγμα πραγματοποιείται η φθινοπωρινή καλλιέργεια πατάτας και άλλων κηπευτικών (λάχανα, κουνουπίδια κλπ) σε χωράφια που την άνοιξη καλλιεργήθηκε καρπούζι, καλαμπόκι κλπ.
Η κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στην Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ),
οι καλλιέργειες αυτές καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και μάλιστα το εισόδημα  φορολογείται  κανονικά.
Όμως το ισχύον σύστημα δεν συμπεριλαμβάνει τις καλλιέργειες αυτές στον υπολογισμό για την κατανάλωση του πετρελαίου και συνεπώς δεν επιστρέφεται ο αντίστοιχος φόρος, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατάφωρη αδικία σε βάρος των συγκεκριμένων αγροτών.


Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):



Υπάρχει πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να λάβει υπ’ όψιν του τα δεδομένα που παρατίθενται ανωτέρω και να προχωρήσει σε διορθωτική απόφαση ώστε να επιστρέφεται στους εν λόγω αγρότες ο φόρος για την κατανάλωση πετρελαίου και για τις δεύτερες (επίσπορες) καλλιέργειες;


05.11.12                                                                Ο ερωτών βουλευτής
                                                                         ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου