Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Να μην βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι με μακροχρόνια άνεργους συζύγους



Να υπάρξει εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που οι σύζυγοί τους είναι μακροχρόνια άνεργοι, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης ζήτησε επίσης να δοθούν  διευκρινήσεις σχετικά με τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που με τις νέες ρυθμίσεις βγαίνουν και οι δύο σύζυγοι σε διαθεσιμότητα, καθώς η εγκύκλιος του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εξαιρεί μόνο τις περιπτώσεις που ο ένας σύζυγος είναι ήδη σε διαθεσιμότητα ή εφεδρεία. 
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού, εξαιρούνται οι εξής υπάλληλοι:
·         Ο σύζυγος ή η σύζυγός τους έχει ενταχθεί και εξακολουθεί να τελεί σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα ή εργασιακή εφεδρεία.
·         Ο σύζυγος, η σύζυγος ή τέκνο τους που τους βαρύνει φορολογικά και ζει μαζί τους έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%.
·         Έχουν προσληφθεί με διαδικασίες που αφορούν ΑΜΕΑ.
·         Είναι πολύτεκνοι, εφόσον τα τέκνα τους βαραίνουν φορολογικά.
·         Είναι προστάτες μονογονεϊκής οικογένειας με τέκνο που συνοικεί και τους βαραίνει φορολογικά.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αντίστοιχη μέριμνα για τον ιδιωτικό τομέα,  με την έννοια ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη εξαίρεσης των υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και ο/η σύζυγός τους είναι μακροχρόνια άνεργος/άνεργη.
Επίσης, αναπάντητο παραμένει το ερώτημα σχετικά με το τι συμβαίνει στις περιπτώσεις που με τις νέες ρυθμίσεις βγαίνουν και οι δύο σύζυγοι σε διαθεσιμότητα, καθώς η εγκύκλιος εξαιρεί μόνο τις περιπτώσεις που ο ένας σύζυγος είναι ήδη σε διαθεσιμότητα ή εφεδρεία. 
Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μέριμνα και για την περίπτωση των γυναικών που κυοφορούν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.      Θα εξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την εξαίρεση από τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων ΙΔΑΧ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικού, των οποίων ο/η σύζυγος είναι μακροχρόνια άνεργος/άνεργη;
2.      Τι συμβαίνει τελικά στις περιπτώσεις εκείνες που με τις νέες ρυθμίσεις βγαίνουν και οι δύο σύζυγοι σε διαθεσιμότητα; Υπάρχει πρόβλεψη να εξαιρεθεί ένας εκ των δύο από τη διαθεσιμότητα;
3.      Προτίθεστε να εξαιρέσετε από τη διαθεσιμότητα τις γυναίκες που κυοφορούν»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου