Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής στο Κοτύχι




Για τα μετρά που πρόκειται να ληφθούν ως προς την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημιάς που προκλήθηκε από τη μεγάλης κλίμακας παρέμβαση στο μεγάλο τμήμα της Βόρειας λουρονησίδας της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου στη θέση Μπρινιά, ενημερώνει ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Στ. Καλαφάτης τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Γιώργο Κοντογιάννη, απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσε ο τελευταίος στη Βουλή.
Σύμφωνα με τα έγγραφα που απέστειλε ο αναπληρωτής Υπουργός στον πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης, ο Φορέας Διαχείρισης  «Υγρότοποι Κοτυχίου-Στροφυλιάς» έχει υποβάλλει αίτημα σύμφωνα με το υπ’ αρ. 974/01-10-12 έγγραφο προς το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του ΥΠΕΚΑ για αποκατάσταση της λουρονησίδας της Λ/Θ Κοτυχίου ζητώντας να επισπευτούν οι σχετικές διαδικασίες για πρωτόγεννη αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων που έχουν υποστεί  τη ζημιά.

Ταυτόχρονα ο συγκεκριμένος Φορέας έχει προκηρύξει και αναθέσει έργο για την οριοθέτηση του αιγιαλού στην περιοχή και περί το τέλος Οκτωβρίου ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία. Παράλληλα, έχει συνάψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας για την προκήρυξη μελέτης αποκατάστασης των ενδιαιτημάτων της λουρονησίδας. Η μελέτη αυτή βέβαια θα αφορούσε την αποκατάσταση της λουρονησίδας από τις ζημιές που έχει υποστεί λόγω διάβρωσης, ωστόσο  μετά τις πρόσφατες ανθρώπινες παρεμβάσεις η πραγματοποίηση της καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική. Με βάση τις προτάσεις της μελέτης και εφόσον εν τω μεταξύ θα έχει οριοθετηθεί και ο αιγιαλός θα πρέπει να προκηρυχτεί, από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μελέτη έργου για την αποκατάσταση ενώ στο μεσοδιάστημα μπορούν να ληφθούν μέτρα αντισταθμιστικής αποκατάστασης προκειμένου να μην έχουμε ακόμη μεγαλύτερες απώλειες φυσικών πόρων και υπηρεσιών.
Παράλληλα, στο έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που επισυνάπτεται στην απάντηση, γίνεται αναφορά στην υπ’ αριθ 27/2012 απόφαση της Επιτροπής Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία η Περιφέρεια προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης, με αντικείμενο την ανάθεση και σύνταξη μελέτης με θέμα «Αποκατάσταση του τύπου οικότοπου 2120: κινούμενες θίνες της ακτογραμμής με ammoplila arenaria (λευκές θίνες) στο βόρειο τμήμα της Λ/Θ Κοτύχι». Σύμφωνα με το αντικείμενο της σύμβασης κρίνεται ως μέτρο άμεσης προτεραιότητας η προστασία από τη διάβρωση της λουρονησίδας που υπάρχει μεταξύ της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της θάλασσας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου