Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Προκλητική η απόφαση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις επιχορηγήσεις των κομμάτων


Αδιανόητη και προκλητική χαρακτήρισε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης την απόφαση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να στηρίξουν την τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών για αποδέσμευση τριών δόσεων τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τα πολιτικά κόμματα και μάλιστα ελάχιστες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Κοντογιάννη στη Βουλή επί της τροπολογίας:
«Είναι αδιανόητο και προκλητικό την ώρα που ο ελληνικός λαός βρίσκεται στα όρια της φτώχειας, την ώρα που οι συμπολίτες μας πεινάνε, την ώρα που οι κοινωνικές δαπάνες συρρικνώνονται στο ελάχιστο και οι μισθοί και οι συντάξεις περικόπτονται, την ώρα που ο λαός υποφέρει από τις λάθος αποφάσεις των δύο μεγάλων κομμάτων αυτά τα κόμματα με την παρούσα τροπολογία να αποδεσμεύουν τρεις δόσεις τακτικής κρατικής επιχορήγησης προς τον εαυτό τους και όλα αυτά ελάχιστες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών….

Δεν καταλαβαίνετε ότι με τέτοιες ενέργειες καταβαραθρώνουμε την ήδη χαμηλή αξιοπιστία μας ως Βουλευτές; Τι θα απαντήσετε στον άνεργο ή στον συνταξιούχο που δεν έχει χρήματα να πάρει τα φάρμακά του; Θα απαντήσετε ότι ενδιαφέρεστε περισσότερο για τα συμφέροντα των κομμάτων σας και δευτερευόντως για τα συμφέροντα του λαού; Επιτέλους, δεν βλέπετε σε ποιο ύστατο σημείο παρακμής οδηγείτε την κοινοβουλευτική μας δημοκρατία;…
Είναι σαφές ότι η τροπολογία παραβιάζει κατάφορα βασικές αρχές της δημοκρατίας, όπως η ισότητα και η ισονομία. Δεν είναι δυνατόν άλλα να ισχύουν για τα κόμματα και άλλα για τις εταιρείες και τους ιδιώτες σ’ ό,τι αφορά τα χρέη προς τις τράπεζες.
·         Τα κόμματα νομοθετούν για να πάρουν χρήματα που ουσιαστικά δεν δικαιούνται, αφού αφορούν χρηματοδοτήσεις που ποτέ δεν ξέρουμε αν θα λάβουν μιας και το ύψος της χρηματοδότησης καθορίζεται από το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν στις προσεχείς εκλογές. Συνεπώς, δεν δικαιούνται ούτως ή άλλως τα χρήματα.Ποιος, όμως, μπορεί να ισχυριστεί ότι τα κόμματα θα πάρουν τα ποσοστά του 2009 με βάση τα οποία είχαν διασφαλίσει τις χρηματοδοτήσεις;
·         Και κάτι ακόμα, αν κάποιο κόμμα αναστείλει τη λειτουργία του, τι θα γίνει με τα δάνεια που έχει πάρει; Δανεικά και αγύριστα;
·         Η δικαιολογία των κομμάτων ότι με τα χρήματα αυτά θα κάνουν εκλογές είναι αστεία, καθώς τα κόμματα έπρεπε να στηρίζουν την προώθηση της πολιτικής τους στο δίκαιο των θέσεων τους και όχι στο αμπαλάζ της διαφήμισης που θα γίνει και στην οποία θα καταλήξουν τα χρήματα που προσφέρετε.
·         Όσον αφορά τον ισχυρισμό ότι με τα χρήματα αυτά τα κόμματα θα πληρώσουν τους υπαλλήλους στους οποίους χρωστούν πολλά μηνιάτικα, το επιχείρημα είναι επίσης έωλο, αφού πρόσφατα βγήκε στη δημοσιότητα ότι οι μισθοί συνεργατών της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας είναι προκλητικοί μιας και μόνο ένας εξ αυτών ξεπερνά τους μισθούς δέκα και πλέον υπαλλήλων.
Και μόνο από την ψήφιση της τροπολογίας για τη χρηματοδότηση των κομμάτων είναι σαφές ότι τα κόμματα που υπέγραψαν την τροπολογία και την ψήφισαν δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι πραγματικά επικίνδυνο για το μέλλον της χώρας, αλλά και για το μέλλον της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου