Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων - Άτομα με Αναπηρία



Οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αποτελούν το πιο ευάλωτο κομμάτι της κοινωνίας μας. Η στήριξη και η προστασία των ατόμων μου ανήκουν σε αυτές πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε πολιτικής που σχετίζεται με την ενίσχυση των κοινωνικών δομών, ειδικά εν μέσω της οικονομικής κρίσης, που το κοινωνικό κράτος θυσιάστηκε με ευκολία από τους κυβερνώντες στο βωμό της ανάγκης για μείωση των δαπανών του κράτους-την ώρα, μάλιστα, που άλλες δαπάνες λιγότερο αναγκαίες δεν έχουν περικοπεί.
Στο πλαίσιο αυτό ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών Γιώργος Κοντογιάννης έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, οι  κυριότερες εκ των οποίων συνοψίζονται στα εξής:


  Άτομα με Αναπηρία

Η κατάργηση των αποκλεισμών, η στήριξη της απασχόλησης και η προστασία των αναπήρων απέναντι στην οικονομική κρίση, ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα διάκρισης ιδιαίτερα τώρα που οι θέσεις εργασίας συνεχώς μειώνονται, αποτελούν πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν τα εξής:
·         Έγκαιρη καταβολή των προνοιακών επιδομάτων.
·         Μείωση του χρόνου απονομής των γνωμοδοτήσεων του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).
·         Εξαίρεση των ΑμεΑ και των οικογενειών τους από το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας (σε περίπτωση που αυτό εφαρμοστεί κατ’ οποιονδήποτε τρόπο) και τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα.
·         Φοροαπαλλαγές και κίνητρα για την οικογένεια που έχει μέλος ΑμεΑ και επιλέγει να το φροντίζει εξωιδρυματικά αλλά με συνεχή και συστηματικό δειγματοληπτικό έλεγχο.
·         Άρση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, με στόχο ίσες ευκαιρίες σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
·         Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης που διευκολύνουν την πρόσβαση  στα ΑμεΑ, σε τμήματα της αγοράς εργασίας, όπου η αναπηρία τους μπορεί να δημιουργεί εργασιακά πλεονεκτήματα.
·         Δωρεάν επιμόρφωση και κατάρτιση των μελών οικογενείας ΑμεΑ σε θέματα βασικών αρχών σωματικής και ψυχικής υγείας και φροντίδας, παροχής πρώτων βοηθειών.
·         Αυξημένη μέριμνα για τα άτομα που δεν έχουν οικογενειακό-υποστηρικτικό περιβάλλον.
·         Ενίσχυση της προσβασιμότητας εντός του αστικού ιστού.
·         Δημιουργία νέου κλάδου ασφάλισης για την μακροχρόνια φροντίδα των ατόμων που έχουν προσωρινά ή μόνιμα ανάγκη βοήθειας στο σπίτι.
·         Ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στον τομέα του αναπηρικού τουρισμού.
·         Θεσμική κατοχύρωση της εφαρμογής του μέτρου της ελεύθερης διέλευσης αναπηρικών αυτοκινήτων από όλα τα διόδια της χώρας.
·         Χορήγηση του επιδόματος για τους τρίτεκνους, των οποίων τα τέκνα σπουδάζουν ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους και στα τέκνα αυτά να συνυπολογίζονται και τα άτομα με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου