Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, που καθιστά τη χώρα
μας ευάλωτη, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου έχουν χρέος να παλέψουν για την προάσπιση
των συμφερόντων της Ελλάδας και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας και υποψήφιος στη Β’
Αθηνών Γιώργος Κοντογιάννης έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μην γίνει
η παρούσα αρνητική συγκυρία αφορμή να παραμεληθεί η εξωτερική πολιτική της
χώρας μας, γεγονός που θα αφήσει ανοικτό το πεδίο για παλιές και νέες
επιδιώξεις από όσους επιβουλεύονται τα ελληνικά συμφέροντα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία προχώρησε, από την πρώτη στιγμή της
συγκρότησής της στην διατύπωση ξεκάθαρων θέσεων ως προς τα μεγάλα εθνικά
θέματα. Οι βασικές θέσεις της είναι οι εξής:
- Να παραμείνει η χώρα ενεργό και σταθερό μέλος του πυρήνα της Ε.Ε.
- Ως προς το Κυπριακό Ζήτημα, να δοθεί μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας χωρίς παρωχημένα συστήματα εγγυήσεων, που θα εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο Διεθνές Δίκαιο και θα εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο.
- Προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος, η απαρέγκλιτη τήρηση και σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, από την Τουρκία, και η εγκατάλειψη πρακτικών όπως το casus belli και οι παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.
- Στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας με απαράβατη προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση στο κοινοτικό κεκτημένο, τον έμπρακτο σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
- Αμοιβαία αποδεκτή επίλυση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων (erga omnes) και θα οδηγήσει τη γείτονα χώρα στην εγκατάλειψη των αλυτρωτικών πολιτικών και των πρακτικών παραχάραξης της ιστορίας.
- Ενίσχυση της στρατηγικής παρουσίας της χώρας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, πρόταξη του σταθεροποιητικού της ρόλου σε περιοχές όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας με σημαντικούς παίκτες του διεθνούς συστήματος όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα και ενεργό συμμετοχή στους διεθνείς οργανισμούς, με διεκδίκηση μεγαλύτερου ρόλου και ευθύνης στο διεθνές σύστημα.
- Στήριξη της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας και του διεθνούς προσανατολισμού και δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων. Η οικονομική διπλωματία να επανέλθει στο επίκεντρο της εξωτερικής μας πολιτικής. Φυσικά, προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να αρθούν όλα τα αντικίνητρα που σχετίζονται με τις επενδύσεις από το εξωτερικό όπως η υψηλή φορολόγηση, η γραφειοκρατία κλπ.
- Ενίσχυση των δεσμών και προώθηση της συνεργασίας με την Ομογένεια σε όλο τον κόσμο και θεσμοθέτηση της δυνατότητας να ψηφίζουν οι απόδημοι Έλληνες στις εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου