Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η απουσία έργων υποδομής αποθαρρύνει τις επενδύσεις στην Ηλεία


Την ευθύνη της Κυβέρνησης η οποία αδιαφορεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ηλεία σε επίπεδο υποδομών και τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδυτών καταγγέλλει ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς του Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Πολιτισμού και Τουρισμού.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:


«Στις 31.5.11 έληξε η προθεσμία υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011.
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Νόμος προέβλεπε για το Νομό Ηλείας ποσοστό επιχορήγησης 50%, δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση επένδυσης για την περιοχή.
Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση, η γραφειοκρατία και η δυσκολία δανειοδότησης των επενδυτών από τις τράπεζες είχαν ως αποτέλεσμα τη γενικότερη μείωση των αιτήσεων για υπαγωγή στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο-σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπέρασαν τις 140.
Ωστόσο, η έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ηλεία οφείλεται και σε άλλους παράγοντες όπως:
1. Έλλειψη υποδομών όπως το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και η Ολύμπια Οδός, η κατασκευή της οποίας έχει σταματήσει να χρηματοδοτείται από τις τράπεζες.
2. Καθυστερήσεις στα έργα εκσυγχρονισμού των λιμένων.
3. Απουσία λύσης στο ζήτημα της διαχείριση απορριμμάτων.
4. Απουσία ζωνών οικιστικού ελέγχου.
5. Έλλειψη ολοκληρωμένων προγραμμάτων για τον τουρισμό.
Είναι λοιπόν σαφές πως δύο σχεδόν χρόνια μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για την διαμόρφωση Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας, οι οποίες όπως αποδείχτηκε αποτελούσαν απλά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ο Νομός μας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια η βούληση της Κυβέρνησης σχετικά με το Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας; Πότε θα γίνει η δημοπράτηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;
2. Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την επιτάχυνση των εργασιών στους λιμένες Κατακόλου και Κυλλήνης, έργα που θεωρούνται καθοριστικά για την ενίσχυση του τουρισμού;
3. Ως προς τη διακοπή χρηματοδότησης της Ολύμπιας Οδού, τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί και πότε θα ξεκινήσουν ξανά οι εργασίες κατασκευής της;
4. Πως προτίθεται η Κυβέρνηση να επιλύσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία;
5. Ποιες οι προθέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με τη δημιουργία ζωνών οικιστικού ελέγχου;
6. Υπάρχει σχεδιασμός για την τουριστική αξιοποίηση και ανάπτυξη της Ηλείας»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου