Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Θέμα: Χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι νεοπροσλαμβανόμενοι



Με πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνεται για έναν ακόμη χρόνο, μέχρι 28-02-2015, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ που δεν έχουν τις προϋποθέσεις να εκδώσουν βιβλιάριο υγείας. Συγκεκριμένα θα παρέχεται δωρεάν περίθαλψη σε νέους έως 29 ετών, μακροχρόνια ανέργους άνω των 29 ετών και στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι οποίοι έχουν συμπληρώσει 50 ημέρες ασφάλισης αντί των 100 που ίσχυε ως τώρα.
Ωστόσο για τους νεοπροσλαμβανόμενους ακόμα και σε κοινωφελή προγράμματα
εργασίας απαιτείται η συμπλήρωση 100 ενσήμων (που αντιστοιχεί σε 3,5 μήνες εργασίας) προκειμένου  να αποκτήσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι τα άτομα που μετέχουν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας δεν χάνουν τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς ανεργίας, το οποίο απλά «παγώνει» για όσο διάστημα εργάζονται στα προγράμματα. Ωστόσο με το ισχύον καθεστώς χάνουν επί 3 και πλέον μήνες το δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται αρμόδιος Υπουργός   (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):

Ποια μέτρα θα λάβετε ώστε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των νεοπροσλαμβανόμενων ως προς το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης;


7.3.2014                                                                        Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου