Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Θέμα: Αμοιβή Διοικήσεων Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας



Με το Νόμο 4109/23/1/2013 που αφορά στις συγχωνεύσεις των δομών Πρόνοιας σε 12 Περιφέρειες, ορίζονται ως άμισθες οι θέσεις των διοικήσεων.
Σε επιστολή τους οι Πρόεδροι των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, επισημαίνουν ότι οι θέσεις αυτές θα πρέπει να είναι πλήρους ή και αποκλειστικής απασχόλησης, όπου απαιτείται, λόγω της πολυπλοκότητας και του μεγέθους των προβλημάτων που καλούνται να διαχειριστούν αλλά και των χιλιομετρικών αποστάσεων που πρέπει να καλύπτονται σε καθημερινή βάση (7 Μονάδες σε 4 Νομούς, 5 Μονάδες σε 2 Νομούς κ.α.). Σημειώνεται ότι στις διοικήσεις δεν αποδίδεται κανένα ποσό για έξοδα κίνησης κλπ. γεγονός που συνεπάγεται την ηθική απαξίωση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση τους.
Επίσης, με το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί η διοίκηση των Περιφερικών δομών
είναι ουσιαστικά υπόθεση των υπαλλήλων της Πρόνοιας. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι στην πρόνοια πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, είναι ανέτοιμοι για ανάλογους ρόλους ευθύνης και πολυπλοκότητας όπως διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και περιθαλπομένων, διαχείριση  πόρων κλπ.
Ακόμα, καθώς στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας κάθε Περιφέρειας έχουν ενταχθεί μονάδες διαφορετικού χαρακτήρα, από Κέντρα Προστασίας Παιδιού και Μονάδες ΑμεΑ μέχρι Γηροκομεία και Μονάδες Χρονίως Πασχόντων, είναι αναγκαίο προκειμένου να λειτουργούν αποτελεσματικά και με δεδομένο ότι η θέση του Προέδρου δεν είναι πλήρους ή και αποκλειστικής απασχόλησης, να τοποθετηθεί εξειδικευμένος επιστημονικός υπεύθυνος σε κάθε ένα από αυτά, που να γνωρίζει τις ανάγκες κάθε κατηγορίας που βρίσκεται υπό την προστασία της εκάστοτε Μονάδας.

Κατόπιν τούτον Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός (Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας):


1.     Θα εξετάσετε τη δυνατότητα οι θέσεις των Προέδρων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,  να είναι πλήρους ή και αποκλειστικής απασχόλησης, με δεδομένο ότι πρόκειται για υπεύθυνες θέσεις και δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως θέσεις μερικής ευθύνης και απασχόλησης;
2.     Σε περίπτωση που παραμείνουν άμισθες οι θέσεις των Προέδρων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, θα καλυφθούν έστω τα έξοδα κίνησης κλπ ως ένδειξη αναγνώρισης του έργου που παράγουν;
3.     Θα τοποθετηθεί εξειδικευμένος επιστημονικός υπεύθυνος σε κάθε Μονάδα;
          17.3.2014                                                                        Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου