Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Όχι του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης στις αποζημιώσεις για τη φθινοπωρινή πατάτα για ζημιές μετά το Δεκέμβριο


Αρνητική είναι η απάντηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο αίτημα των παραγωγών φθινοπωρινής πατάτας της Ηλείας για παράταση της χρονικής περιόδου κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, μετά τις ζημιές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και τον παγετό τον Ιανουάριο.

Ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης είχε καταθέσει Αναφορά στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό, με την οποία ζητούσε να προχωρήσει σε ρύθμιση ο ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει κάλυψη της παραγωγής και μετά τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς η καλλιέργεια είναι φθινοπωρινή και η συγκομιδή της εξαρτάται άμεσα από καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδη:
«Για τον παγετό του Ιανουαρίου 2012 και τις τυχόν ζημιές που προξένησε σε πατάτες της εν λόγω περιοχής, σημειώνεται ότι αυτές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, γιατί σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, στον οποίο καθορίζονται οι χρονικοί περιορισμοί κάλυψης των καλλιεργειών από τον ΕΛΓΑ, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά οι ζημιές που προξενούνται πριν από ή μετά τις ημερομηνίες που καθορίζονται για κάθε είδος και ποικιλία καλλιέργειας. Ειδικότερα, όσον αφορά στις πατάτες η λήξη της κάλυψης προσδιορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου