Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Να προσληφθούν φύλακες στα Μουσεία της Ολυμπίας √ Όχι στην κάλυψη των κενών με αποσπάσεις από την Αρχαία Ήλιδα


Να μην αποσπαστούν εργαζόμενοι από την Αρχαία Ήλιδα ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης τόνισε πως μια τέτοια απόφαση προκαλεί τεράστια προβλήματα τόσο στο ανασκαφικό έργο της Αρχαίας Ήλιδας, όσο και στους εργαζόμενους οι οποίοι δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση για να αναλάβουν την φύλαξη των Μουσείων της Αρχαίας Ολυμπίας. Εκτός αυτού θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν 100 χλμ κάθε μέρα, γεγονός που συνεπάγεται τεράστια οικονομική και χρονική επιβάρυνση.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Τεράστια ερωτήματα προκαλεί η απόφαση για απόσπαση των 14 από τους 30 εργάτες που απασχολούνται στην Αρχαία Ήλιδα και η τοποθέτησή τους σε θέσεις φυλάκων στα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας.
Μέσα στους επόμενους 2 μήνες, τα άτομα αυτά που είναι ειδικευμένα στις ανασκαφές αρχαιολογικών χώρο, θα αναλάβουν τη φύλαξη των Μουσείων, χωρίς καμία προηγούμενη εκπαίδευση και εμπειρία, σε μια περίοδο μάλιστα που η πρόσφατη ληστεία στο παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο καταδεικνύει την ανάγκη πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Πέρα από το γεγονός ότι η απόφαση αυτή συνεπάγεται και το μπλοκάρισμα του ανασκαφικού έργου και των εργασιών συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου στην Αρχαία Ήλιδα, προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους υπό απόσπαση εργαζόμενους.
Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι από αυτούς είναι κάτοικοι Αρχαίας Ήλιδας και θα είναι αναγκασμένοι από εδώ και πέρα να κάνουν 100 χλμ κάθε μέρα προκειμένου να μεταβούν στο χώρο εργασίας τους και να επιστρέψουν από αυτόν. Με άλλα λόγια αν και χαμηλόμισθοι καλούνται να καλύψουν και τα έξοδα της καθημερινής μετάβασής τους στη νέα τους θέση, κάτι που σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους θα δαπανάται σε καύσιμα. Επίσης, δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση της μετάβασης για όσους δεν διαθέτουν δικό τους μεταφορικό μέσο.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

  1. Με ποιο κριτήριο ελήφθη η απόφαση να καλυφθούν οι θέσεις φυλάκων στα Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας από το προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ήλιδας;
  2. Υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης φυλάκων μέσω άλλων διαδικασιών πχ ΟΑΕΔ;
  3. Δεν θα έπρεπε στη θέση φυλάκων να προσλαμβάνεται εξειδικευμένο προσωπικό;
  4. Η τοποθέτηση των 14 εργαζομένων στη θέση φυλάκων στα Μουσεία Αρχαίας Ολυμπίας, δεν συνεπάγεται μονομερή αλλαγή των εργασιακών σχέσεων;
  5. Σε περίπτωση που υλοποιηθεί τελικά η απόφαση, θα καλύπτονται τα οδοιπορικά έξοδα των εργαζομένων; Πώς θα διασφαλισθεί η μετάβασή τους  στον χώρο εργασίας που απέχει τόσα χιλιόμετρα από την κατοικία τους:
  6. Τι πρόκειται να γίνει με το ανασκαφικό έργο και τις εργασίες συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ήλιδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου