Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Απάντηση του Υπ. Πολιτισμού για τις πλημμύρες σε παλιό και νέο Μουσείο Ολυμπίας


Εντύπωση προκαλεί η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης σχετικά με το γεγονός της διαρροής ομβρίων υδάτων στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας και το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υπουργείου, έχουν δαπανηθεί και για τα δύο κτήρια εκατομμύρια ευρώ στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας), γεγονός που προκαλεί τεράστια ερωτηματικά σχετικά με το τι είδους εργασίες έγιναν όταν με τις έντονες βροχοπτώσεις και τα δύο Μουσεία μετατράπηκαν σε «λίμνη», με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σημαντικά εκθέματα και ο πανάκριβος εξοπλισμός της ψηφιακής έκθεσης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Αλιβιζάτο: «Εξαιτίας ιδιαιτέρως έντονων καιρικών συνθηκών και κυρίως βροχοπτώσεων που άρχισαν από τις εορτές Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς και ουσιαστικώς δεν έχουν παύσει έως σήμερα, προεκλήθη εισροή ομβρίων στο δώμα της Αίθουσας του Φειδία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας και στους χώρους των Μηχανοστασίων του Μουσείου Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητος χωρίς, εν τούτοις, να επηρεασθεί ο χώρος της Ψηφιακής Έκθεσης που αναπτύσσεται στο υπόγειο του τελευταίου.
            Μετά την άμεση ενημέρωση της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠ.ΠΟ.Τ. (Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων) και την αυτοψία ειδικού εξωτερικού συνεργάτη της Ζ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, συντάχθηκε κατ’ αρχήν τεχνική έκθεση των προβλημάτων και κοστολόγηση, και κρίθηκε αναγκαία η προληπτική εκκένωση προθήκης στην Αίθουσα του Φειδία, και η κάλυψη της με αδιαφανές υλικό.
Η αποκατάσταση των προβλημάτων έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες (συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις) που επικρατούν στην περιοχή.
            Επίσης, σας αποστέλλουμε συνημμένως πίνακα στον οποίο εμφανίζονται τα έργα υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού τα οποία υλοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και τα μουσεία της αρχαίας Ολυμπίας στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από τον πίνακα, στο Ε.Π. «Πολιτισμός» και το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε ένα τεράστιας σημασίας πρόγραμμα με κτηριακές παρεμβάσεις και επανέκθεση των αρχαιοτήτων τόσο στο Παλαιό όσο και στο Νέο Μουσείο Ολυμπίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου