Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Φωτοβολταϊκά: Θετικά τα αρμόδια Υπουργεία στις προτάσεις Κοντογιάννη - Σύγχυση αναφορικά με την περίπτωση των ΓΟΕΒ


Θετικά εμφανίζονται τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος στις προτάσεις του Βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργου Κοντογιάννη αναφορικά με τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό των νέων Εθνικών Οδών και των δημοσίων κτιρίων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφέρεται στην αναγκαιότητα επέκτασης της χρήσης φωτοβολταϊκών συστημάτων καθώς από την πρώτη στιγμή που εξελέγη Βουλευτής έχει καταθέσει σειρά προτάσεων για την αξιοποίηση τους προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Αναφορικά με τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γ. Μαγκριώτης στην απάντησή του αναφέρει πως: «Σύμφωνα με τις σχετικές Συμβάσεις Παραχώρησης  που έχουν κυρωθεί από τη Βουλή το 2007, η οργάνωση του συστήματος ηλεκτροδότησης είναι αποκλειστική ευθύνη των Παραχωρησιούχων και επί πλέον, η δαπάνη ηλεκτροδότησης βαρύνει αποκλειστικά τους Παραχωρησιούχους. Το Υπουργείο έχει θέσει σχετική πρόταση στους Παραχωρησιούχους, η οποία διερευνάται τόσο από τεχνική, όσο κι από οικονομική πλευρά και με γνώμονα τόσο την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και την ορθή και ασφαλή λειτουργία των αυτοκινητόδρομων».
Ως προς τη χρήση των φωτοβολταϊκών σε δημόσια κτίρια ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μανιάτης αναφέρει τα εξής: «Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Συμπλήρωση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις» (ΦΕΚ Β’ 1557/22.10.2010), που συμπληρώνει το Ειδικό Πρόγραμμα (ΦΕΚ Β’ 1079/4.6.2009), δίνεται το δικαίωμα ένταξης σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (π.χ. δημοτικές επιχειρήσεις) και σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Πλέον τα φωτοβολταϊκά συστήματα που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα μπορούν να εγκαθίστανται, όχι μόνο στις στέγες, αλλά και στα στέγαστρα βεραντών, προσόψεων, με σκίαστρα, καθώς και σε βοηθητικούς χώρους κτιρίων, αποθήκες και χώρους στάθμευσης. Το Πρόγραμμα ισχύει για όλη την Επικράτεια, με μέγιστη ισχύ για την ηπειρωτική χώρα, τα Διασυνδεδεμένα με το Σύστημα νησιά και την Κρήτη τα 10 kwp και τα λοιπά Μη διασυνδεδεμένα Νησιά τα 5 Kwp». 
·         Ως προς το ζήτημα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στους ΓΟΕΒ,
υπάρχει τεράστιο θέμα όπως προκύπτει από την Απάντηση που έδωσε το  Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης σε Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Γιώργος Κοντογιάννης, καθώς ναι μεν είναι Ν.Π.Ι.Δ, αλλά στην ισχύουσα νομοθεσία περί «Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» Ν.Δ. 3881/1958, υπάρχουν περιορισμοί για την εφαρμογή του ανωτέρου θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β).
Ο Γιώργος Κοντογιάννης έχει καταθέσει και νέα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητεί να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες για να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν ώστε να μπορούν και οι ΓΟΕΒ και οι ΤΟΕΒ να κάνουν χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου