Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Nα ληφθούν μέτρα για την ανάδειξη του Επικούρειου Απόλλωνα



Να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Πολιτισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης αναφέρεται επίσης στα προβλήματα και στις ελλείψεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι τουρίστες (κλειστό κυλικείο, τουαλέτες κλπ) που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο για να δουν το μοναδικό αυτό μνημείο και ζητεί να ληφθούν μέτρα ώστε να βελτιωθεί άμεσα η υφιστάμενη κατάσταση.
            Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Το μνημείο αυτό με την πανανθρώπινη σημασία, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας, το πρώτο στην Ελλάδα που περιελήφθη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco το 1986.
Ωστόσο, το σημαντικό αυτό μνημείο είναι παραμελημένο από τους τοπικούς φορείς και την πολιτεία. Βασικό πρόβλημα αποτελεί η πρόσβαση, αφού έχουν εντελώς εγκαταλειφθεί  οι δρόμοι που οδηγούν προς τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα, οι οποίοι ανήκουν στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, στους Δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως καθώς σε Δήμους της Μεσσηνίας. Επίσης, η σηματοδότηση είναι ελλιπής.
Παράλληλα, η έλλειψη κυλικείου και το γεγονός ότι οι τουαλέτες παραμένουν κλειστές μετατρέπουν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο σε μια δυσάρεστη εμπειρία για τους χιλιάδες τουρίστες (μόνο για το 2013 και με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην πρόσβαση, οι επισκέπτες έφτασαν τους 20.000) που καταφτάνουν από όλο τον κόσμο.
Τέλος, δεν υπάρχει τουριστικός οδηγός ή φυλλάδιο σε διάφορες γλώσσες, γεγονός που θα λειτουργούσε θετικά στην όλη εμπειρία της επίσκεψης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση και η σηματοδότηση στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα;
2. Ως προς τη φιλοξενία των τουριστών στο χώρο (λειτουργία κυλικείου, τουαλετών κλπ.), ποια μέτρα θα ληφθούν για να βελτιωθεί η υφιστάμενη κατάσταση;
3. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην έκδοση τουριστικού οδηγού ή φυλλαδίου σε διάφορες γλώσσες που θα διατίθεται στον αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου