Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Προ των ευθυνών του το κράτος για τους εργάτες γης Ομιλία Κοντογιάννη κατά την εισήγηση της τροπολογίας






Προ των ευθυνών του έθεσε το κράτος ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης εισηγούμενος στη Βουλή την τροπολογία που δίνει λύση στο καθεστώς των εργατών γης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να δώσουν λύση στο πρόβλημα καθώς δεν είναι δυνατόν να παραμένει σε εκκρεμότητα ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και ζήτησε να ξεκαθαρίσουν επί τέλους εάν το κράτος στηρίζει την αγροτική παραγωγή με εξαγωγικό χαρακτήρα ή όχι.
Ο Ηλείος Βουλευτής ανέφερε πως στο Νομό Ηλείας καλλιεργούνται 12.000 στρέμματα φράουλας, με το 95% της παραγωγής να εξάγεται. Την περίοδο έντασης των καλλιεργειών εργάζονται περίπου 5000 εργάτες, από τους οποίους οι 9 στους 10 είναι παράνομοι. Τα θλιβερά γεγονότα της περσινής άνοιξης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα επί ένα σχεδόν χρόνο, οδήγησαν στην αυστηροποίηση των ρητρών από πλευράς της Ρωσίας, όπου και γίνεται κυρίως η εξαγωγή, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής εφέτος κατά 10%.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τόσο από τους Βουλευτές όσο και από τους παραγωγούς για την εξεύρεση λύσης. Συγκεκριμένα, επεσήμανε πως οι παραγωγοί από πέρυσι που δημιουργήθηκε το θέμα έχουν καταθέσει μια σειρά προτάσεων. Η πρώτη πρόταση κατατέθηκε στις 18 Απριλίου 2013. Στη συνέχεια έγιναν δύο συσκέψεις στο Υπουργείο Εργασίας, οι οποίες κατέληξαν στην προτροπή για κατάθεση της τροπολογίας που υπογράφουν επτά Βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Η τροπολογία, που αφορά μόνο στην εφετινή καλλιεργητική περίοδο, δίνει τη δυνατότητα σε όσους αλλοδαπούς εργάστηκαν πέρυσι να παρουσιαστούν με τους εργοδότες τους στις Αστυνομικές Αρχές και να αιτηθούν τη βιομετρική καταγραφή τους. Γι’ αυτούς που θα ακολουθήσουν τη διαδικασία θα ανασταλεί η απέλασή τους ως τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου. Η λύση αυτή προτείνεται μόνο για την παρούσα χρονική περίοδο έως ότου γίνει η οριστική διευθέτηση και με δεδομένο ότι η παραγωγή δεν πρέπει έως τότε να διακοπεί.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης στην ομιλία του επεσήμανε πως η προαναφερθείσα  τροπολογία δεν συντάχθηκε ερήμην του Υπουργείου Εργασίας. Ωστόσο το Υπουργείο Εσωτερικών παρουσιάζει αντιρρήσεις στην αποδοχή της γεγονός που επιβεβαιώνει την έλλειψη συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων. Για το λόγο αυτό ο Ηλείος Βουλευτής θέτει προ των ευθυνών τους τις αρμόδιες αρχές διατυπώνοντας σειρά ερωτημάτων: «Τελικά τι θέλει το ελληνικό κράτος; Θέλει αγροτική παραγωγή ή όχι; Θέλει εξαγωγές ή όχι; Θέλει πρόσθετα έσοδα στα ταμεία του ή όχι; Γιατί ξεκάθαρα στα υπομνήματα….οι παραγωγοί ζητούν να πληρώσουν. Πρώτη φορά βλέπω πολίτες να ζητούν να πληρώσουν, να βρεθεί ένας τρόπος να πληρώσουν, να πάρει έσοδα το κράτος και φορολογικά και εισφορές στα ασφαλιστικά Ταμεία και το κράτος να αδιαφορεί».
Κλείνοντας ο Γιώργος Κοντογιάννης ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό με σοβαρότητα, γιατί η υφιστάμενη κατάσταση πλήττει την οικονομία, βλάπτει την εικόνα της χώρας μας διεθνώς και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.



http://youtu.be/-m_N9iIOXPc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου