Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Κατατέθηκε ξανά στη Βουλή η τροπολογία για τους εργάτες γης



Κατατέθηκε ξανά στη Βουλή η τροπολογία για τους εργάτες γης, στο νομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης που αφορά στον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας.
Την τροπολογία υπογράφουν οι Βουλευτές Ηλείας Γιώργος Κοντογιάννης, Γιάννης Κουτσούκος, Κώστας Τζαβάρας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Μαρίνος καθώς και οι Βουλευτές Αχαΐας Θανάσης Νταβλούρος και Νίκος Τσούκαλης.
H τροπολογία κρίθηκε αναγκαίο να κατατεθεί εκ νέου (μετά την αρχική απόρριψη τον Δεκέμβριο) καθώς πρέπει να διασφαλιστούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα δημιουργήσουν ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη της παραγωγής, με ταυτόχρονη προστασία τόσο των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και των παραγωγών, εν όψει και της άνοιξης οπότε και πρόκειται να ενταθούν οι εργασίες.

Καθώς η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και χρειάζεται εύλογο χρονικό διάστημα για την ενεργοποίηση του Νόμου 3907/2011, άρθρο 37, παρ.5 με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, όπως επίσης, και με δεδομένο ότι υπάρχει έλλειψη εργατών γης για την συνέχιση εξαγώγιμων καλλιεργειών που συμβάλλουν στην προσπάθεια για έξοδο από την οικονομική κρίση, κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και μόνο για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (Οκτώβριος 2013 – Ιούνιος 2014).Για τους εργάτες γης ισχύει ο τρόπος αμοιβής που καθορίζεται με το άρθρο 74 του Νόμου 4144/2012, δηλαδή με εργόσημο.
            Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Κανονισμός που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αφορά στους εργάτες γης, σύμφωνα με τον οποίο κάθε κράτος-μέλος θα πρέπει να καθορίζει τη μέγιστη διάρκεια διαμονής των εποχικά εργαζομένων - από πέντε ως εννέα μήνες - ανά δωδεκάμηνο. Κάθε αίτηση εισδοχής εποχικού εργαζομένου σε κράτος-μέλος της ΕΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει σύμβαση εργασίας ή δεσμευτική προσφορά εργασίας η οποία θα διευκρινίζει τα βασικά όπως το ποσό της αμοιβής και τον αριθμό των ωρών εργασίας. Οι εποχικά εργαζόμενοι υπήκοοι τρίτων χωρών θα τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους υπηκόους της ΕΕ όσον αφορά την ελάχιστη ηλικία εργασίας, την αμοιβή, την απόλυση, το ωράριο εργασίας, τις άδειες και τις αργίες, καθώς και τις απαιτήσεις όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου