Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία του Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προστάσεως δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ



Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση είναι οι τελευταίοι σπασμοί ενός συστήματος, μιας πολιτικής νοοτροπίας, που πεθαίνει και η οποία ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τα σημερινά προβλήματα της χώρας.
Είναι η νοοτροπία του ναι σε όλες τις συντεχνιακές απαιτήσεις…
Είναι η νοοτροπία του όχι σε ό,τι προέρχεται από την κυβερνητική πλειοοψηφία…
Είναι η νοοτροπία του να μη δυσαρεστήσουμε κανέναν ψηφοφόρο…
Είναι η νοοτροπία που προτάσσει το κομματικό συμφέρον έναντι του εθνικού.
Γιατί αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν καταθέτει πρόταση μομφής την ώρα που βρίσκεται σε
εξέλιξη η πιο σκληρή διαπραγμάτευση με την τρόικα, και μάλιστα με αφορμή ένα ζήτημα για το οποίο δεν κατέθεσε πρόταση μομφής όταν προέκυψε τον Ιούνιο και κλυδωνιζόταν η τότε κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά τώρα που το ζήτημα έκλεισε με την αποκατάσταση της νομιμότητας στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.
Η δικαιολογία σας λοιπόν για την πρόταση μομφής είναι σαθρή… Είναι έωλη… Αλλά ταυτόχρονα είναι άκρως υπονομευτική για τα συμφέροντα της χώρας.
Είναι προφανές ότι δεν έχετε καταλάβει ότι η επιτυχία της διαπραγμάτευσης δεν είναι θέμα Σαμαρά, Βενιζέλου ή Στουρνάρα…
Η επιτυχία της διαπραγμάτευσης κυρίες και κύριοι συνάδελφοι είναι ζήτημα εθνικό.
Και αντί να ψάχνετε αφορμές για να ανατρέψετε την κυβέρνηση την ώρα που αυτή δίνει μια εθνική μάχη θα έπρεπε να συμβάλετε σε αυτήν την μάχη με εποικοδομητικές προτάσεις.
Την ώρα που γίνεται η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση- και για πρώτη φορά από θέση ισχύος για την χώρα μας, αφού έχουμε πετύχει το προαπαιτούμενο του πρωτογενούς πλεονάσματος- ο ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει συνειδητά την εθνική προσπάθεια καλυπτόμενος πίσω από τον μανδύα των θεσμικών του δικαιωμάτων. Και όταν βλέπει ότι ούτε αυτό έχει αποτέλεσμα, καλεί τους οπαδούς του να πολιορκήσει τη Βουλή την ώρα της ψηφοφορίας.
Με την πρότασή σας ουσιαστικά προκαλείτε καθυστέρηση σε μια επικείμενη συμφωνία και στην εκταμίευση της τρέχουσας δόσης.
Δεν έχετε συνειδητοποιήσει όμως ότι το μνημόνιο έχει ημερομηνία λήξης και ότι η χώρα θα ξαναβγεί στις αγορές. Άρα την έξοδο στις αγορές τελικά υπονομεύετε. Και το κάνετε συνειδητά γιατί η ύπαρξή σας στηρίζεται στην αντιμνημονιακή πολιτική. Τίποτα ουσιαστικό, τίποτα ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο δεν έχετε προτείνει μέχρι σήμερα.
Λέτε ότι με την εκλογή σας στην κυβέρνηση θα σκίσετε και θα καταργήσετε το μνημόνιο, ακολουθώντας στην ουσία μια πολιτική αντίστοιχη με εκείνη της Αργεντινής το 2001. Να σας θυμίσω ότι η Αργεντινή δώδεκα χρόνια μετά την εφαρμογή αυτής της πολιτικής βρίσκεται και πάλι στα πρόθυρα του χάους… Διότι, όπως επισημαίνει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναδημοσιεύοντας άρθρο της γαλλικής le Figaro, η Αργεντινή «αντίθετα με τις χώρες της ευρωζώνης επέλεξε να μην αποζημιώσει τους δανειστές της και να αρνηθεί την ξένη βοήθεια». Η στρατηγική αυτή εκ των πραγμάτων, όπως σημειώνει, αποδείχθηκε καταστροφική. Και είναι ίδια με τη στρατηγική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και καταλήγει ο αρθρογράφος:
«Τρία είναι τα μαθήματα της τραγωδίας: Πρώτον, ένα κράτος μπορεί να χρεοκοπήσει και το κόστος το πληρώνουν πρώτα οι φτωχοί. Δεύτερον, οι στρατηγικές βίαιης χρεοκοπίας αποδεικνύονται πολύ πιο οδυνηρές από τις οργανωμένες αναδιαρθρώσεις. Τρίτον, η μόνη αξιόπιστη έξοδος από την κρίση είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσα από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Εμείς ως κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιλέξαμε την τρίτη λύση.
 Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία των πραγμάτων;
Σαφώς θα μπορούσαμε να προχωρούμε με ακόμα πιο ταχείς και πιο αποτελεσματικούς ρυθμούς. Αλλά αυτό εξαρτάται και από σας, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από το αν ασκείτε δημιουργική ή στείρα αντιπολίτευση. Αλλά εξαρτάται και από την δική μας αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε μπροστά με ρηξικέλευθα μέτρα.
Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, πρέπει να καταλάβουμε όλοι κάτι.
Σε αυτά τα κυβερνητικά έδρανα σήμερα κάθονται οι υπουργοί της κυβέρνησης Σαμαρά.  Αύριο, θα κάθονται κάποιοι άλλοι… Εμείς που λέμε όχι στην πρόταση μομφής που καταθέσατε δεν δίνουμε απλά στήριξη στην κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και στους υπουργούς της. Δίνουμε στήριξη στην προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών μας.
Των παιδιών μας που σήμερα είναι άνεργα και φεύγουν στο εξωτερικό κάνοντας την Ελλάδα να αιμορραγεί και να χάνει το καλύτερο δυναμικό της…
Των παιδιών μας που θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους αρκεί να τους διασφαλίσουμε ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες…
Των παιδιών μας που ονειρεύονται μια Ελλάδα όπου οι νόμοι θα εφαρμόζονται και η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία και η διαφάνεια δεν θα είναι το ζητούμενο αλλά το αυτονόητο.
Γι’ αυτό άλλωστε ξαναδιαβάζουμε τις αποφάσεις και τις συμφωνίες. Δεν αρκεί απλά να βγαίνουν οι αριθμοί. Πρέπει να τα βγάζουν πέρα και οι άνθρωποι.
Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη και γαλήνη. Και το βλέπετε κι εσείς οι ίδιοι ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια για έξοδο από την κρίση είναι η ίδια η κοινωνία… είναι ο λαός. Ο λαός που υποφέρει και αγωνίζεται να επιβιώσει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες που έζησε αυτή η χώρα από τον β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά. Παράλληλα όμως δείχνει ανοχή και στηρίζει την πολιτική μας και αποκρούει τους κάθε λογής λαϊκιστές και νοσταλγούς του χθες που κάθε τρεις μήνες προβλέπουν λαϊκές εξεγέρσεις, όπως κάποια θρησκευτική αίρεση προβλέπει κάθε λίγο και λιγάκι τη Δευτέρα Παρουσία.
Τη φωνή αυτού του λαού, που δεν έχει άλλες αντοχές, μεταφέρουμε κι εμείς οι βουλευτές της συμπολίτευσης στη Βουλή, προβάλλοντας τις ανησυχίες του για το αύριο.
Αλλά είναι θλιβερό για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να επιχειρεί με κουτοπόνηρους χειρισμούς να προκαταλάβει τη βούληση ημών των βουλευτών που το προηγούμενο διάστημα αντιταχθήκαμε σε επαχθή και δυσβάστακτα μέτρα.
Η στάση μας πηγάζει από τη βεβαιωμένη πεποίθηση που έχουμε ότι πρέπει να στηρίζουμε τον Πρωθυπουργό στη σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει με την Τρόικα.
Δεν έχει καμία έννοια να δημιουργηθεί αστάθεια, ανωμαλία και πολιτική εκτροπή στον τόπο. Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τη μέγγενη του μνημονίου, στηρίζοντας το λαό, την κοινωνία που υποφέρει, πιέζοντας για ταχύτερα βήματα ώστε να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα φέρουν ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Δεν είναι στόχος μας η ακυβερνησία και η αποσταθεροποίηση της χώρας.
Εμείς οι βουλευτές της ΝΔ, είμαστε μέλη ενός κοινωνικά φιλελεύθερου κόμματος και επιδιώκουμε τη διαμόρφωση συνθηκών που θα προσελκύσουν επενδύσεις, θα ενισχύσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Ενός κόμματος που πάντα στην πορεία του ενίσχυε το κοινωνικό κράτος, ενός κόμματος που ιδεολογικά προστατεύει την ιδιοκτησία και μάλιστα την πρώτη κατοικία και επιδιώκει ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.
Για αυτά μαχόμαστε και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε στηρίζοντας την κυβέρνηση.
Πεποίθησή μου είναι ότι από την πρόταση μομφής η κυβερνητική πλειοψηφία θα βγει ενισχυμένη και πολιτικά και επικοινωνιακά.
Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος, με την πρόταση μομφής, τουλάχιστον για τους υπόλοιπους έξι μήνες, εξασφαλίζει στον τόπο μια στιβαρή και με ανανεωμένη ψήφο εμπιστοσύνης κυβέρνηση.
Υποθέτω ότι αυτοί που τον παρακολουθούν εκτός συνόρων, θα σημειώσουν και θα… αξιολογήσουν αναλόγως, αυτήν την κίνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου