Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Mε «ασπιρίνες» δεν αντιμετωπίζεται η ανεργία Απαιτούνται γενναία μέτρα και αποφάσεις από την Ε.Ε.

Προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων κατέθεσε ο Γιώργος Κοντογιάννης στην ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή με την παρουσία της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, υπό τον Πρόεδρό της κ. Henri Malosse.
Όπως ανέφερε ο Γιώργος Κοντογιάννης, ο οποίος ήταν ο κύριος εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας,  πέρα από τα γενικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, υπάρχουν επί μέρους στοιχεία τα οποία χρήζουν προσοχής και καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το φαινόμενο των Neets (Young People-Not in Education, Employment or Training. Πρόκειται για νέους στην ηλικιακή ομάδα περίπου 16 έως 24 ετών,
οι οποίοι βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, κατάρτισης και απασχόλησης χωρίς τη θέλησή τους. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ που έγινε τον Αύγουστο του 2013 το ποσοστό των Neets στην Ελλάδα αγγίζει το 17%.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει πως η Ευρώπη πρέπει να δει το πρόβλημα κατάματα, χωρίς υπεκφυγές και να αναλάβει τώρα το οικονομικό κόστος για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους, αφού όσο το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται και οικονομικά και πολιτικά. Η ΕΕ πρέπει να κατανοήσει ότι με δειλές αποφάσεις ή μέτρα–ασπιρίνες, δεν αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως η ανεργία των νέων, που στην Ελλάδα έχει προσλάβει διαστάσεις εθνικού προβλήματος.
            Γενικά, η προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην χώρα μας πρέπει να εδράζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, με στροφή στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και τη διοχέτευση του εργατικού δυναμικού στους τομείς οι οποίοι αποτελούν τη βάση για την έξοδο από την κρίση, όπως ο τουρισμός
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης τονίζει πως η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την ανάπτυξη μέτρων στις εξής πέντε κατευθύνσεις:
  1. Μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν άτομα κάτω των 30 ετών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των μεγαλυτέρων σε ηλικία εργαζομένων.
  2. Ενθάρρυνση της νεανικής επιχειρηματικότητας, με τη θέσπιση προγραμμάτων υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, και στήριξή τους με ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης.
  3. Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγράμματων και προγραμμάτων κατάρτισης, που θα διαμορφώνονται με συμμετοχή εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων, μέσω σοβαρών -επιχειρησιακών και κρατικών- πολιτικών επανακατάρτισης και διά βίου μάθησης.
  4. Προσέλκυση επενδύσεων, από υφιστάμενους και νέους φορείς, μέσω της άρσης των αντικινήτρων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν παραγωγικές θέσεις εργασίας.
  5. Θέσπιση στη χώρα μας του «Youth Guarantee», δηλαδή πολιτική της «Εγγύησης της Νεολαίας» που θα διασφαλίζει σε κάθε νέο, το δικαίωμα σε θέση εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης 4 μήνες μετά το τέλος των σπουδών του ή 4 μήνες αφότου έχει χάσει την δουλειά του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου