Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Προϋποθέσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων με οφειλές στον ΟΓΑ



Τις προϋποθέσεις για την λήψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων με οφειλές στον ΟΓΑ καταγράφει ο Υπουργός Εργασίας στην απάντηση που απέστειλε προς τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη, ο οποίος είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή ζητώντας να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην μένουν χωρίς ασφάλιση όσοι αγρότες αδυνατούν να καλύψουν τις εισφορές τους προς τον ΟΓΑ.
Όπως αναφέρει ο Γιώργος Κοντογιάννης η πλειονότητα των αγροτών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, με αποτέλεσμα αρκετοί εξ αυτών να αδυνατούν να πληρώσουν τα ποσά που οφείλουν στο Ταμείο τους και κατά συνέπεια να μη δικαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επειδή δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι αυτοί να αφεθούν στην τύχη τους, η Κυβέρνηση οφείλει να προβεί στη λήψη μέτρων για τη στήριξή τους και την αποκατάσταση της πρόσβασής τους στο σύστημα υγείας.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν οφειλές, αλλά έχει γίνει ρύθμιση του χρέους σε δόσεις, η οποία και τηρείται, θεωρείται κανονικά το βιβλιάριο ασθενείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Σε περίπτωση αδυναμίας για την καταβολή των εισφορών, αποφαίνεται για την ανανέωση ή μη του βιβλιαρίου υγείας, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, τριμελής επιτροπή, η οποία λαμβάνει υπ’ όψιν της και την περιουσιακή κατάσταση του ασφαλισμένου. Η ανανέωση με τη διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει μέχρι 2 φορές μέσα στην 5ετία.
Παράλληλα υλοποιείται από το Υπουργείο Υγείας πρόγραμμα για την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για όσους πληρούν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις α) Ήταν ασφαλισμένοι, των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και απώλεσαν την ασφαλιστική τους ικανότητα ή είναι προστατευόμενα μέλη άμεσα πρώην ασφαλισμένων β) Το ατομικό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ και των δύο συζύγων μαζί τις 25.000 ευρώ γ) Έχουν ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή τρίτης χώρα και διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου