Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Να προστατευθούν οι δανειολήπτες από τις εκχωρήσεις δανείων σε ξένα funds - Αναγκαία η ρύθμιση που θα τους δίνει προτεραιότητα στην αγορά των δανείων τους έναντι τρίτων



Την προστασία των δανειοληπτών από την εκχώρηση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Όπως επισημαίνει ο Ηλείος Βουλευτής είναι αναγκαίο η Κυβέρνηση να επιδείξει πολιτική βούληση και να παρέμβει, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες πριν μεταβιβάσουν ένα δάνειο σε ξένα funds να κάνουν αντίστοιχη πρόταση-και στην ίδια τιμή-αγοράς προς τον δανειολήπτη, γεγονός που θα βοηθήσει χιλιάδες δανειολήπτες και θα φέρει και έσοδα στα ταμεία του ελληνικού κράτους.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με το Νόμο 3156/2003 μία ελληνική τράπεζα μπορεί νόμιμα να τιτλοποιήσει  και να εκχωρήσει ένα δάνειο ημεδαπού σε ανώνυμη εταιρεία.

Ωστόσο όταν θεσπίστηκε ο παραπάνω νόμος, πρώτον, δεν υπήρχαν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες και δεύτερον, ένα δάνειο ήταν δυνατόν να πωληθεί στην κανονική του αξία (πχ ένα δάνειο 100.000 ευρώ επωλείτο στα 100.000 ευρώ).
Επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για πώληση δανείων από τις ελληνικές τράπεζες σε ξένα funds και μάλιστα σε τιμές που είναι μειωμένες κατά πολύ σε σχέση με την αξία του δανείου και με δεδομένο ότι:
-       O ελληνικός λαός βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία, κι οποιοδήποτε μέτρο ή ενέργεια που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη θέση του θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.
-       Σε περίπτωση που μια τράπεζα εκχωρήσει το δάνειο ενός ημεδαπού σε ξένο fund, τότε το κέρδος του fund δεν φορολογείται στην Ελλάδα και κατά συνέπεια υπάρχει απώλεια εσόδων για το ελληνικό κράτος.
-       Το ξένο fund δεν δεσμεύεται από καμία εσωτερική τραπεζική εγκύκλιο, όπως για παράδειγμα αυτή που υποδεικνύει ότι η δόση του δανείου δεν μπορεί να ξεπερνά το 40% του εισοδήματος του δανειολήπτη, κι επομένως είναι ελεύθερο να κινηθεί χωρίς προστασία για τον δανειολήπτη.
-       Σε περίπτωση που εκχωρηθεί ένα δάνειο και το fund προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής, τότε οι δανειολήπτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά διεκδικώντας την ακύρωση της απόφασης με βάση την αρχή της καταχρηστικότητας.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Υπάρχει όντως πρόθεση από την πλευρά των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε εκχώρηση δανείων ημεδαπών σε funds;
2.    Υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Κυβέρνησης, να παρέμβει, στο βαθμό που είναι δυνατόν, ώστε να υποχρεώνονται οι τράπεζες πριν μεταβιβάσουν ένα δάνειο σε ξένα funds να κάνουν αντίστοιχη πρόταση αγοράς προς τον δανειολήπτη, γεγονός που θα βοηθήσει χιλιάδες δανειολήπτες;»



Κοινή Ερώτηση 29 Βουλευτών


Παράλληλα με την Ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Κοντογιάννης προς τον Υπουργό Οικονομικών, συνυπέγραψε μαζί με άλλους 28 Βουλευτές Ερώτηση που αφορά στο ίδιο θέμα, δηλαδή στην προστασία των δανειοληπτών και την προτεραιότητά τους στην αγορά των δανείων τους έναντι τρίτων. Η Ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Βουλευτή Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Οι ερωτώντες Βουλευτές ζητούν, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν τις εξής προτάσεις:
1.     Nα γίνει επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής των στεγαστικών δανείων των πολιτών από τα τραπεζικά ιδρύματα.
2.     Nα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς του δανείου από τον οφειλέτη με μείωση του ποσού μετά από διακανονισμό με το πιστωτικό ίδρυμα.
3.     Ο οφειλέτης να έχει το προνόμιο της προτεραιότητας, εφόσον το δάνειο του πάει να πωληθεί σε τρίτους (funds κλπ.), δηλαδή να ερωτάται εάν θέλει αυτός να αγοράσει το δάνειο του και εφόσον ο ίδιος δεν μπορεί οικονομικά να ανταποκριθεί, να έχει δικαίωμα να προτείνει αυτόν που θέλει να εξαγοράσει το δάνειο του (συγγενικό πρόσωπο ή άλλο πρόσωπο), στο ίδιο ποσοστό επί της πραγματικής αξίας του δανείου, όπως αυτό θα πωλούνταν σε ξένα funds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου