Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Να επανέλθει η σύνταξη στους υπερήλικες

Την επαναφορά της σύνταξης στους υπερήλικες που δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Στην πρότασή του ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει πως είναι αναγκαίο να επανέλθει σταδιακά η δυνατότητα παροχής σύνταξης σε υπερήλικες που δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν εισοδήματα από άλλες πηγές τα οποία θα συνυπολογίζονται ως προς το ποσό που θα λαμβάνει τελικά ο υπερήλικας, ώστε το σύνολο των αποδοχών που θα συγκεντρώνει να συμπληρώνει τουλάχιστον την ελάχιστη σύνταξη του ΟΓΑ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με το Νόμο 4093/2012 καταργείται η παροχή σύνταξης και το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων υπερηλίκων Ελλήνων υπηκόων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων ομογενών που επαναπατρίστηκαν. Πρόκειται για τις περιπτώσεις που δεν συμπλήρωσαν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και των οποίων το συνολικό ετήσιο εισόδημα είναι πολύ μικρό.
Κατόπιν τούτων Ερωτάται αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται η Κυβέρνηση  (με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα δώσει τη δυνατότητα για άσκηση κοινωνικής πολιτικής) να επαναφέρει έστω και σταδιακά τη δυνατότητα παροχής σύνταξης σε υπερήλικες που δεν έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τυχόν εισοδήματα από άλλες πηγές τα οποία θα συνυπολογίζονται ως προς το ποσό που θα λαμβάνει τελικά ο υπερήλικας, ώστε το σύνολο των αποδοχών που θα συγκεντρώνει να συμπληρώνει τουλάχιστον την ελάχιστη σύνταξη του ΟΓΑ;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου