Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

To Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές από χαλαζόπτωση και βροχόπτωση σε ελιές, κηπευτικά και σταφίδα



Ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο έλαβε ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, σχετικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί από χαλαζόπτωση-βροχόπτωση σε διάφορες καλλιέργειες της Ηλείας και τις αποζημιώσεις των αγροτών
Ο Γιώργος Κοντογιάννης είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητούσε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ για την καταγραφή των ζημιών που προκλήθηκαν σε σταφίδα κι ελιές στα τέλη Σεπτεμβρίου και τις αρχές Οκτωβρίου προκειμένου να δοθούν στη συνέχεια αποζημιώσεις στους αγρότες.
Στη απάντησή του ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:

Ως προς τις ζημιές που προκλήθηκαν από τη χαλαζόπτωση-βροχόπτωση σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και τις καλλιέργειες κηπευτικών, διενεργήθηκαν οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς. Μετά τη λήξη της υποβολής δηλώσεων ζημιάς και την ολοκλήρωση του έργου των εξατομικευμένων εκτιμήσεων, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.
Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από το προαναφερόμενο αίτιο σε αποθηκευμένα προϊόντα (σταφίδα) της εν λόγω περιοχής, η καταγραφή των οποίων ολοκληρώθηκε, επισημαίνεται ότι οι ζημιές των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας 2007-2013, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ε.Ε, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον το πρόγραμμα εγκριθεί από την Ε.Ε, ο ΕΛΓΑ θα μπορεί να καταβάλει τις ενισχύσεις στους δικαιούχους παραγωγούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου