Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Θέμα: Χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL η Ηλεία



Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας με αριθμό 048/2013 και ημερομηνία 5 Ιουνίου 2013, από 1η Μαΐου 2013 ξεκίνησε η πυροσβεστική περίοδος, η οποία και θα ολοκληρωθεί την 31 Οκτωβρίου 2013. Σύμφωνα με τον ετήσιο σχεδιασμό αντιμετώπισης πυρκαγιών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), τα πυροσβεστικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας θα μετασταθμεύσουν στα ακόλουθα αεροδρόμια:


CL-415:
112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, 113 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Μίκρας.

CL-215:
112 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, 117 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, 111 Πτέρυγα Μάχης/Αεροπορική Βάση Ν. Αγχιάλου, 131 Σμηναρχία Μάχης/Αεροπορική Βάση Ακτίου, Αεροδρόμιο Σάμου.

PZL:
120 ΠΕΑ/Αεροπορική Βάση Καλαμάτας, 124 ΠΒΕ/Αεροπορική Βάση Τρίπολης, Αεροπορικό Απόσπασμα Αγρινίου, Αεροπορικό Απόσπασμα Χρυσούπολης, Αεροδρόμιο Λαμίας, Αεροδρόμιο Κέρκυρας, Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς, Αεροδρόμιο Μυτιλήνης.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα illialive.gr, από τα παραπάνω προκύπτει πως η Ηλεία μένει χωρίς πυροσβεστικά αεροσκάφη PZL, τα οποία ενέχουν καθοριστικό ρόλο στην άμεση και αποτελεσματική κατάσβεση καθότι απαιτούν λιγότερο χρόνο απογείωσης από τα Canadair (χρειάζονται 30 λεπτά για να απογειωθούν) και έχουν τη δυνατότητα χαμηλών πτήσεων ακόμα και σε απόκρημνα μέρη όπως οι χαράδρες και οι βουνοπλαγιές. Tα αεροπλάνα PZL χρησιμεύουν στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην επιτήρηση των δασικών περιοχών, μια και μπορούν να επέμβουν άμεσα προλαμβάνοντας εστίες πυρκαγιάς προτού αυτές επεκταθούν.
            Με δεδομένο ότι:
-       Στην Ηλεία ο κίνδυνος πυρκαγιών, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, είναι αυξημένος λόγω της βλάστησης και της μορφολογίας του εδάφους.
-       Η Ηλεία είναι ένας πυρόπληκτος νομός, ο οποίος μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007 έχει υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.
-       Συνολικά το 2012 η δύναμη των εναέριων μέσων στην Ηλεία ήταν δύο Canadair, δύο PZL και ένα ελικόπτερο, ενώ εφέτος στην 117 Πτέρυγα Μάχης της Ανδραβίδας θα υπάρχουν τρία Canadair και ένα ελικόπτερο.
-       Τα δύο PZL που είχε κάθε σεζόν στη διάθεσή της η Ηλεία, μπορούσαν να πραγματοποιούν περιπολίες από αέρος για πολλές ώρες και να λειτουργούν αποτρεπτικά για τους εμπρηστές, ή να εντοπίσουν από ψηλά ποιο άμεσα μια πυρκαγιά στη «γέννησή» της. Από κει και ύστερα μπορούσαν να προσβάλλουν την εστία της πυρκαγιάς άμεσα, ακόμα και πριν από τις επίγειες δυνάμεις.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα επανεξετάσετε την ως άνω απόφαση, ώστε να μετασταθμεύσει τουλάχιστον ένα πυροσβεστικό αρεοσκάφος PZL στο Αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, κατά τη διάρκεια της εφετινής πυροσβεστικής περιόδου;


6.06.2013                                                                          Ο ερωτών Βουλευτής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου