Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

9ο Τακτικό Συνέδριο Νέας Δημοκρατίας: "Αφετηρία για πολιτική, εθνική ανασύνταξη και δημιουργία" άρθρο στην εφημ. "ΕΛΛΑΔΑ αύριο"




Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για μια επανεκκίνηση σε επίπεδο οργάνωσης, προγράμματος, αλλά και σχέσεων του κόμματος με την κοινωνία. Μια κοινωνία που όχι μόνο υποφέρει αλλά ταυτόχρονα αμφισβητεί έντονα όλους και όσα οδήγησαν την Ελλάδα στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.
Στόχος δεν πρέπει να είναι να γίνει ένα ακόμη συνέδριο για να καλυφθούν οι καταστατικές υποχρεώσεις της ηγεσίας του κόμματος.
Στόχος πρέπει να είναι να μπουν οι βάσεις για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής δύσκολης εποχής, και θα δίνει απαντήσεις στα σκληρά ερωτήματα της κοινωνίας. Και τούτο είναι αναγκαίο γιατί όποιος οργανισμός δεν εξελίσσεται είναι αναγκασμένος να πεθάνει. Και η ιστορία μας έχει διδάξει με πάμπολλα παραδείγματα.
Για να γίνει όμως αυτή η μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές ανάγκες της χώρας και δεν θα κινείται μέσα στα στενά όρια συγκεκριμένου ιδεολογικού χώρου, αλλά θα αγκαλιάζει, δυνάμεις όλου του συνταγματικού τόξου, έτσι όπως το είχε οραματισθεί ο ιδρυτής της, θα πρέπει:
1.      Να ενδυναμώσουμε τις δημοκρατικές δομές λειτουργίας του κόμματος.
2.      Χρησιμοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες να εγκαθιδρύσουμε την άμεση δημοκρατία στη λήψη των κομματικών αποφάσεων και στην ανάδειξη στελεχών ιδιαίτερα εν όψει δημοτικών και περιφερειακών εκλογών.
3.      Ενισχύοντας την πολυσυλλεκτικότητα, να ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας και να ανοίξουμε τις πόρτες του κόμματός μας σε νέες δυνάμεις και ιδέες που κινούνται μέσα στο πλαίσιο της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
4.      Να προβάλουμε τη δικαίωση της ιδεολογίας μας όχι με την έννοια της κυριαρχίας αλλά με την έννοια της αναγκαίας και βιωματικής αποδοχής παγκοσμίως
5.      Να καταθέσουμε ένα πρόγραμμα που να απαντά στις ανάγκες της σύγχρονης, δύσκολης και σκληρής εποχής
6.      Να έλθουμε πιο κοντά στην κοινωνία προτάσσοντας αρχές όπως η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη, η προσφορά.
7.      Με καινοτόμες προτάσεις να φέρουμε τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο και να ενισχύσουμε την αξιοπιστία της πολιτικής.
Ειδικά εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία οφείλει να προχωρήσει σε προτάσεις τομές που θα θωρακίζουν τη Δημοκρατία από το φασισμό και θα φέρουν την ανατροπή του άρρωστου πολιτικού σκηνικού που οδήγησε την Ελλάδα στο σημερινό δράμα.
Χρέος μας είναι να καταστήσουμε τη Νέα Δημοκρατία τη ραχοκοκκαλιά πάνω στην οποία θα στηρίζονται όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου και γύρω από την οποία θα συμβαίνουν όλες οι μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.
Με το Συνέδριό μας οφείλουμε να αποδείξουμε ότι “η Νέα Δημοκρατία τοποθετείται έξω και επάνω από τις δεσμευτικές και παραπλανητικές ετικέττες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς”, όπως είχε διακηρύξει ο ιδρυτής μας στις 4 Οκτωβρίου 1974.
Μέσα από τις προτάσεις μας, επίσης, πρέπει να αποδείξουμε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην κοινωνική δημοκρατία, γιατί ταυτίζει την πολιτική ελευθερία με την κοινωνική δικαιοσύνη.
Συμπερασματικά, με το συνέδριό της η ΝΔ έχει μια μοναδική ευκαιρία μέσα σε μια περίοδο κρίσης και αμφισβήτησης της πολιτικής και των πολιτικών, να ξαναφέρει τους πολίτες κοντά στην πολιτική και να γίνει η κινητήρια δύναμη όχι απλώς για την μετεξέλιξη και ανασύνταξη του πολιτικού μας συστήματος, αλλά για τη “νέα μεταπολίτευση” που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, η κοινωνία, αλλά προπαντός η ίδια η δημοκρατία μας.
Και όπως έκανε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, έτσι και ο σημερινός πρόεδρος της Αντώνης Σαμαράς οφείλει να καλέσει “όλους εκείνους που συμμερίζονται την αγωνία και τις ελπίδες της ΝΔ για το μέλλον˙ όλους εκείνους που διακαίονται από το πόθο μιας πολιτικής αναγεννήσεως, να συστρατευθούν μαζί μας”. Και απευθυνόμενος ιδιαίτερα προς τους νέους, να τους καλέσει “να αποτελέσουν την πρωτοπορία σε αυτήν την εξόρμηση της εθνικής δημιουργίας. Για μια υπερήφανη και ευτυχισμένη Ελλάδα!”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου