Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Απάντηση του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για το ΦΠΑ των αγροτών




Για το ζήτημα που έχει προκύψει αναφορικά με το ΦΠΑ των αγροτών ενημέρωσε τον Βουλευτή Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργό Απασχόλησης Γιώργο Κοντογιάννη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α.Τσαυτάρης και ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάννης, απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Ηλείος Βουλευτής.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κοντογιάννης  διαβίβασε την επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποιημένων Οπωροκηπευτικών Ν. Ηλείας-Οργάνωση Παραγωγών Βιομηχανικής Τομάτας-Κορινθιακής Σταφίδας, στην οποία καταγράφεται
το ζήτημα που έχει προκύψει από την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να στείλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ ηλεκτρονικές καταστάσεις με το πλήθος και την αξία των φορολογούμενων παραστατικών ανά ομοειδή καλλιέργεια.
Όπως αναφέρει ο Υφυπουργός Οικονομικών: «Με την ΑΥΟ ΠΟΛ. 1066/2.4.2013 ορίστηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το έτος 2012.
Δεδομένου ότι κατά το παρελθόν παρατηρήθηκαν καταστρατηγήσεις με τη χρήση εικονικών φορολογικών στοιχείων, με την ανωτέρω απόφαση προβλέπεται σύγκριση των συνολικών ακαθάριστών εσόδων που προκύπτουν από τα φορολογικά παραστατικά αίτησης επιστροφής με τη συνολική «κανονική αξία» της αγροτικής παραγωγής του αιτούντος, όπως αυτή προκύπτει από ηλεκτρονικό αρχείο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ως «κανονική αξία» που προσδιορίζεται από το ΥΠΑΑΤ στο εν λόγω αρχείο, είναι το ανώτατο ύψος ακαθάριστων εσόδων που μπορεί να πραγματοποιηθούν από μια αγροτική εκμετάλλευση υπό κανονικές συνθήκες με την εφαρμογή των συνήθων καλλιεργητικών πρακτικών.
Στην περίπτωση που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη δεν υπερβαίνουν την κανονική αξία, η επιστροφή πραγματοποιείται εντός μηνός από την υποβολή της αίτησης επιστροφής, χωρίς περαιτέρω έλεγχο.
Στην περίπτωση όμως που τα ακαθάριστα έσοδα του αγρότη υπερβαίνουν την κανονική αξία, η επιστροφή πραγματοποιείται κατόπιν ελέγχου, ώστε να διαπιστωθεί εάν τα ακαθάριστα έσοδά του ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Συνεπώς το σύστημα ελέγχου για την ορθή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος που καθιερώνεται με την παραπάνω εγκύκλιο είναι καταρχήν αποτελεσματικό για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, παράλληλα όμως διευκολύνει την επιστροφή για τους αιτούντες που πληρούν την παραπάνω προϋπόθεση μετά από πλήρη σύγκριση των δεδομένων της αίτησης με το ηλεκτρονικό αρχείο του ΥΠΑΑΤ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου