Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Οι προϋποθέσεις επέκτασης του φυσικού αερίου σε Ηλεία και Αχαΐα




Στις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ηλεία, αναφέρεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, απαντώντας στην Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης στην Ερώτησή του αναφερόταν στην ανάγκη επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή περιλαμβάνει σημαντικά αστικά κέντρα όπως  ο Πύργος, ενώ παράλληλα, σε αυτή φιλοξενούνται μεγάλες τουριστικές μονάδες και μονάδες που σχετίζονται με την πρωτογενή παραγωγή.
            Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού, στην οποία διαβιβάζεται
η εκτίμηση της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) και της Διαχείρισης Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ):
«Η εγκατάσταση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, με χρήση φυσικού αερίου στην Αχαΐα, θα δικαιολογούσε μια λεπτομερέστερη επανεξέταση του θέματος (σσ. επί του παρόντος  δεν πληρούνται τα κριτήρια οικονομικής αποτελεσματικότητας) για την περιοχή της Αχαΐας και της Ηλείας.
Το κόστος για την επέκταση του αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ από την Κορινθία στην Πάτρα και τον Πύργο (χωρίς το κόστος των δικτύων διανομής) εκτιμήθηκε σε 90,3 εκατ. ευρω, ενώ το αντίστοιχο κόστος από τη Μεγαλόπολη προς τον Πύργο και την Πάτρα εκτιμήθηκε σε 73,6 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ: «Στην προσπάθεια για συνεχή ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εξετάζονται εναλλακτικοί τρόποι τροφοδοσίας περιοχών απομακρυσμένων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνοοικονομική μελέτη βιωσιμότητας σχετικά με τη διανομή φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή προς τη ΒΙΠΕ Πατρών και ενδεχομένως προς τις αστικές καταναλώσεις της πόλης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου