Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Καμία ανοχή στο θέμα των ΤΕΙ της Ηλείας -- Επιστολή Κοντογιάννη σε Σαμαρά και Αρβανιτόπουλο

Την έντονη αντίδρασή του στην πρόταση του Υπ. Παιδείας για μεταφορά και απορρόφηση των τριών εκ των τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ που εδρεύουν στην Ηλεία, εξέφρασε για άλλη μια φορά ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επεσήμανε πως η διατήρηση και των τεσσάρων τμημάτων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και την οικονομία της Ηλείας και πως ενδεχόμενη υλοποίηση της πρότασης θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα σε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης μιας περιοχής, η οποία, παρά τις διαχρονικές δεσμεύσεις της πολιτείας, στην πράξη δεν έχει λάβει καμία στήριξη σε κανένα τομέα.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής

            «Το Σχέδιο «Αθηνά», που μόλις χθες ανακοινώσε το Υπ. Παιδείας, επιφέρει άλλο ένα σημαντικό πλήγμα  στην πολύπαθη Ηλεία.
Η απόφαση για μεταφορά και απορρόφηση των τριών εκ των τεσσάρων τμημάτων ΤΕΙ που εδρεύουν στο Νομό αποτελεί την «ταφόπλακα» σε οποιαδήποτε προσπάθεια κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης μιας περιοχής, η οποία, παρά τις διαχρονικές δεσμεύσεις της πολιτείας, στην πράξη δεν έχει λάβει καμία στήριξη σε κανένα τομέα.
Από το 2000 και μετά:
·         Η Ηλεία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ανεπανόρθωτες καταστροφές (φονικές πυρκαγιές 2007, σεισμός 2008).
·         Η Ηλεία έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να είναι όλο και πιο συχνά-απόρροια της μη λήψης μέτρων μετά τις πυρκαγιές.
·         Όλα τα μεγάλο έργα υποδομής έχουν μείνει στον «αέρα»: Η Ολυμπία Οδός κινδυνεύει να μην διέλθει από την Ηλεία, το πολιτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν έχει προχωρήσει, η οδική πρόσβαση στα μεγάλα λιμάνια είναι κακή, ο σιδηρόδρομος σταματάει στην Πάτρα.
·         Τα εναπομείναντα περίπου 90 εκατ. ευρώ του πρώην Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών παραμένουν αδιάθετα, την ώρα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε έργα και τομείς ζωτικής σημασίας για το Νομό μας.
Με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ηλεία, η πρότασή σας προκαλεί εύλογα ερωτήματα, από τη στιγμή μάλιστα που πρώτον, δεν προβλέπεται η κατάργηση των τμημάτων αλλά η μεταφορά τους σε άλλες πόλεις και δεύτερον, τα κτήρια στα οποία λειτουργούν οι Σχολές είναι δημόσια ενώ τα έξοδα λειτουργίας τα έχουν αναλάβει οι Δήμοι, γεγονός που συνεπάγεται μηδενική επιβάρυνση των κρατικών δαπανών.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τμημάτων Επιχειρηματικού Σχεδιασμού & Πληροφοριακών Συστημάτων και Πληροφορικής & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία συγχωνεύονται και μεταφέρονται στην Πάτρα (η οποία διαθέτει δεκάδες τμήματα), αντί να μεταφερθεί το αντίστοιχο τμήμα της Πάτρας στην Ηλεία, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η συρρίκνωση του αριθμού των τμημάτων. Επίσης, θέλω να επισημάνω πως το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης, το οποίο μεταφέρεται στην Πάτρα, είχε δημιουργηθεί επί Υπουργίας Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθ’ υπόδειξη του ίδιου του Υπουργείου, με βάση της ανάγκες που είχαν διαπιστωθεί στην περιοχή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:
·         Αυτή τη στιγμή φοιτούν περίπου 2500 σπουδαστές και στα τέσσερα τμήματα.
·         Τα τελευταία 5 χρόνια τα συγκεκριμένα τμήματα καλύπτουν πάντα τον αριθμό των εισακτέων τους.
·         Το αντικείμενο των τμημάτων είναι μοναδικό στην Ελλάδα.
·         Η λειτουργία των τμημάτων και η παρουσία των φοιτητών στην περιοχή στηρίζει την τοπική οικονομία, σε μια χρονική στιγμή, μάλιστα, που τα μεγάλα έργα της Ηλείας (Ολύμπια Οδός, αεροδρόμιο Ανδραβίδας κ.α) κινδυνεύουν να ματαιωθούν.
Σας καλώ να μεριμνήσετε ώστε η Ηλεία να μην αποτελέσει για άλλη μια φορά το εύκολο θύμα στο βωμό της οικονομικής κρίσης και της επιβεβλημένης προσπάθειας που γίνεται για εξορθολογισμό του κράτους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου