Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Περισσότερα κονδύλια από την Ε.Ε για την Ελλάδα και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας



Το Νοέμβριο 2012, 13 Βουλευτές από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Ηλείας ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης, είχαν καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, με την οποία αναδείκνυαν τον υπαρκτό κίνδυνο μείωσης των κοινοτικών κονδυλίων προς τη χώρα μας, λόγω των κριτηρίων που ίσχυαν για την κατανομή τους και σχετίζονταν με τα στοιχεία της Eurostat, μέχρι το 2009, θέτοντας παράλληλα το ζήτημα συνυπολογισμού και των δεδομένων που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από την οικονομική κρίση, μετά το 2009. Την παραπάνω πρόταση είχαν στηρίξει ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Η τελική συμφωνία κατανομής των κονδυλίων του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ, που επετεύχθη την προηγούμενη βδομάδα από την Κυβέρνηση, θεωρείται ικανοποιητική για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας εξασφάλισε περισσότερα απ' όσα προβλεπόταν στις αρχικές προτάσεις, παρά την περικοπή των συνολικών κονδυλίων. 
Συγκεκριμένα η Ελλάδα αντί των 11 δις ευρώ, που θα έπαιρνε με βάση τα αρχικά δεδομένα, εξασφάλισε:
-14.5 δις ευρώ από το ταμείο συνοχής.
-1.8 δις ευρώ για αγροτική ανάπτυξη
-2 δις ευρώ, λόγω της ύφεσης και της μεταβολής των δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Το συγκεκριμένο ποσό μπορεί να είναι περισσότερο αυξημένο όταν οριστικοποιηθούν οι δείκτες της ύφεσης και της ανεργίας.
Από την απόφαση αυτή είναι βέβαιο ότι θα ωφεληθεί και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και κατά συνέπεια και η Ηλεία, καθώς θα λάβει μεγαλύτερα κονδύλια, από αυτά που αρχικά διαφαινόταν, για αναπτυξιακά έργα και τομείς της οικονομίας που χρειάζονται ενίσχυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου