Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Να σταματήσει η παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων - Ερώτηση Κοντογιάννη στη Βουλή


 
          Τα μέτρα τα οποία προτίθενται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία ούτως ώστε να σταματήσουν οι παράνομες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται κυρίως οδικώς προς τις βαλκανικές χώρες ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σκανδαλίδη και Προστασίας του Πολίτη κ.Παπουτσή, ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιώργος Κοντογιάννης.

Η Ερώτηση του κ. Κοντογιάννη έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με μαρτυρίες αγροτών της Ηλείας, ο Νομός έχει κατακλυστεί από αυτοκίνητα προερχόμενα από τις βαλκανικές χώρες, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τα οποία φορτώνουν αγροτικά προϊόντα κατευθείαν από τα χωράφια και τους παραγωγούς, χωρίς επεξεργασία και κυρίως χωρίς κανένα παραστατικό (δελτίο αποστολής, τιμολόγιο, πιστοποιητικό από γεωπόνο κτλ.) με αποτέλεσμα οι νόμιμοι έμποροι και εξαγωγείς να μην μπορούν να ανταγωνιστούν  αυτούς τους «εμπόρους» στις αγορές του εξωτερικού. Κι αυτό γιατί οι έμποροι του εξωτερικού που παραλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα προτιμούν αυτά που είναι χωρίς κανένα παραστατικό γιατί έτσι έχουν περισσότερο περιθώριο κέρδους κατά την πώληση, αφού δεν είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν το ΦΠΑ της χώρας τους – στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι περίπου 25%. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι νόμιμοι παραγωγοί να αναγκάζονται να συρρικνώνουν τις αρχικές τιμές των προϊόντων τους, ώστε να μικρύνει η ψαλίδα του ΦΠΑ και να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στο εξωτερικό.
             
            Κατόπιν τούτο ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να σταματήσουν οι παράνομες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων που γίνονται κυρίως οδικώς προς τις βαλκανικές χώρες;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου