Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ομιλία Γιώργου Κοντογιάννη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση του Εφαρμοστικού Νόμου στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας





Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριοι Υπουργοί, θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μου στην τροπολογία Γιακουμάτου για την άρση του απορρήτου στην έρευνα των περιουσιακών στοιχείων των Βουλευτών. Πρέπει να καταλάβουμε ότι από τη στιγμή που μπαίνουμε στην πολιτική, η ζωή του καθενός μας βρίσκεται σε μία διάφανη γυάλα. Διυλίζεται κάθε δραστηριότητά μας και έτσι πρέπει να είναι. Όλα στο φως, λοιπόν, και ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση του διαδικτύου για όλους μας, για τα «πόθεν έσχες» όλων μας.

Κύριε Πρόεδρε, θέλω επίσης να επαναλάβω ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα συνεχίσει να θέτει ζητήματα που πονάνε πρόσωπα, συμφέροντα και καταστάσεις, που έχουν ευθύνη για τη δημιουργία όσων βιώνει η κοινωνία μας σήμερα.
Μετά τα όσα συνέβησαν χθες και μετά τους άστοχους χειρισμούς του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του κ. Νικολούδη, τείνουμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι τελικός στόχος ήταν η συγκάλυψη άλλων προσώπων και καταστάσεων. Υπάρχουν, όμως, ερωτήματα, κύριε Πρόεδρε, που δημιουργούν ανησυχίες για το πώς ο εν λόγω δικαστικός λειτουργός άκριτα ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, δηλητηριάζοντας την πολιτική ζωή του τόπου. Δεν καταλαβαίνει ότι έτσι πλήττει το κύρος δύο βασικών πυλώνων της Δημοκρατίας μας, του Κοινοβουλευτισμού και της Δικαιοσύνης;
Και το έπραξε, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς. Τελικά, πρόκειται για δολιότητα ή για εγκληματική αφέλεια; Και αν ποινικοποιούμε την επιχειρηματικότητα, αλήθεια ποιοι θα δραστηριοποιηθούν για να επενδύσουν στην Ελλάδα, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να βγει η χώρα από την κρίση;
Χθες η κ. Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε κόμματα, Κυβέρνηση και το Προεδρείο της Βουλής να τοποθετηθούν. Κάντε το το συντομότερο. Μην αφήνετε να σέρνονται αστήρικτες υποψίες. Είναι και άδικο και ανήθικο.
Κύριε Πρόεδρε, το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα συνδέεται άμεσα με την έννοια του κοινωνικού κράτους, ενός κοινωνικού κράτους που έχει δεχθεί ανεπανόρθωτα πλήγματα με τις συνεχείς και οριζόντιες περικοπές, ενός κοινωνικού κράτους που έχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να το προστατεύσουμε.
Ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η σωστή ενημέρωση. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι η περίπτωση των γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο. Ενώ ο Υπουργός Υγείας και ο ΕΟΦ διαβεβαιώνουν ότι τα γενόσημα είναι εξίσου ασφαλή με τα πρωτότυπα, ο απλός κόσμος αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα με καχυποψία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα δημοσιογραφικού portal «In.gr», στην οποία συμμετείχαν δυόμισι χιλιάδες άτομα, στο ερώτημα «πιστεύετε ότι τα γενόσημα αντίγραφα φάρμακα διαφέρουν από τα πρωτότυπα όσον αφορά τη δραστικότητα και την ασφάλειά τους;» το 56,2% απαντά «ναι» και «ίσως ναι». Δεν σας προβληματίζει, κύριε Υπουργέ της Υγείας, αυτή η στάση των πολιτών;
Δεν υπάρχει τεράστια ευθύνη για το έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών; Γιατί δεν έχουν πειστεί οι πολίτες; Μήπως γιατί, πέρα από την ενημέρωση, το σημαντικότερο ζήτημα που αφορά στα γενόσημα είναι η αξιοπιστία και ο έλεγχος;
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να γίνουν πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις για την έγκριση και την κυκλοφορία τους. Και εδώ είναι καθοριστικός ο ρόλος του ΕΟΦ, ο οποίος πρέπει να ενισχυθεί με επιστημονικό προσωπικό.
Επίσης, ένα κρίσιμο ερώτημα που συνδέεται άμεσα με τα γενόσημα είναι το πώς θα διασφαλιστεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και οι οκτώμισι χιλιάδες εργαζόμενοι σε αυτήν. Χαίρομαι που σας προβληματίζει το ζήτημα, αφού πρέπει να υπάρξουν κριτήρια για την προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Χαίρομαι, επίσης, κύριε Λοβέρδο, γιατί διευκρινίσατε ότι τελικά είναι δυνατόν ένας γιατρός να συνταγογραφεί ένα νέο, καινοτόμο, πρωτότυπο φάρμακο που κρίνει απαραίτητο για τη θεραπεία ενός ασθενούς, σύμφωνα με την ιατρική του συνείδηση. Τι γίνεται, όμως, εάν μία δευτερεύουσα ουσία σε ένα γενόσημο προκαλεί παρενέργειες σε έναν ασθενή; Μπορεί ο γιατρός να συνταγογραφήσει το πρωτότυπο;
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή φαρμάκων, κύριε Υπουργέ, γιατί δεν εξετάζετε το ενδεχόμενο να συλλέγετε φάρμακα ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, όταν αυτοί καταλήγουν; Πρόκειται για φάρμακα ακριβά, που πιθανότατα, αν δεν έχουν λήξει, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε ιδρύματα και αλλού.
Κύριε Υπουργέ, σχετικά με τη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, είναι βέβαιο ότι αυτή χρειάζεται αναβάθμιση. Είναι αναγκαίο να ενισχυθεί, ώστε το επίπεδο των αποφοίτων να γίνει ακόμα υψηλότερο και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Η αναβάθμισή της θα συμβάλλει και στην αναβάθμιση της υγείας στη χώρα μας.
Προς τον Υπουργό Εργασίας θα ήθελα να πω ότι έδωσε προηγουμένως διευκρινίσεις για το τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Με τους εργαζόμενους, αλήθεια, τι θα γίνει; Βρέθηκε λύση; Δεν έδωσε απαντήσεις.
Σε ό,τι αφορά την ενοποίηση των επικουρικών, αυτή σαφώς είναι επιβεβλημένη. Όμως, είναι άδικο αυτή να γίνεται σε βάρος των υγιών ταμείων. Υπάρχει κίνδυνος να βουλιάξει όλο το σύστημα.
Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι μπορεί πολλές από τις ρυθμίσεις να είναι επώδυνες, αλλά η αδυναμία του πολιτικού συστήματος να λάβει αποφάσεις όταν έπρεπε ή να αναζητήσει εναλλακτικές πολιτικές μας αναγκάζει σήμερα να τις θεωρούμε επιβεβλημένες για την επιβίωση της χώρας και σε αυτήν τη λογική η Δημοκρατική Συμμαχία αναγκάζεται να τις αποδεχθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου