Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Να διεκδικήσει η Ελλάδα επί πλέον αποζημιώσεις από την ΕΕ για το E- Coli


Να διεκδικήσει η Ελλάδα επί πλέον κονδύλια για το E- Coli, από αυτά που περίσσεψαν από τον αρχικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βουλευτής Ηλείας της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ολλανδίας, η οποία ήδη κατέθεσε αίτημα να δοθούν επί πλέον αποζημιώσεις σε δικαιούχους αγρότες που υπέστησαν ζημιές λόγω των εξευτελιστικών τιμών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω E – Coli, από τα περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ που περίσσεψαν από το σχετικό κονδύλι και αναφέρθηκε στην ανάγκη να ακολουθήσει και η Ελλάδα τον ίδιο δρόμο, καθώς οι παραγωγοί καρπουζιών και φράουλας αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα λόγω της απαγόρευσης των εισαγωγών που είχε κάνει η Ρωσία.

Παράλληλα ζήτησε να διερευνηθούν οι καταγγελίες περί απώλειας 500.000 ευρώ.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Από το συνολικό κονδύλι των 226.209.556 ευρώ που είχε εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε στον αγροτικό κλάδο το βακτήριο E-coli, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Αγρό- Τύπου» περίσσεψαν περίπου 47 εκατομμύρια ευρώ σε όλη την Κοινότητα.
Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι υπάρχει αίτημα από την Ολλανδία αυτό το ποσό να δοθεί σε δικαιούχους αγρότες που υπέστησαν ζημιές λόγω των εξευτελιστικών τιμών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα προϊόντα τους λόγω E – Coli.
Ωστόσο παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν και οι Έλληνες παραγωγοί με προϊόντα όπως τα καρπούζια και η φράουλα με την απαγόρευση εισαγωγών που είχε κάνει η Ρωσία.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δριβελέγκα για την αποζημίωση των παραγωγών από το Ε- Coli ως χώρα είχαμε 17 εκατομμύρια ευρώ πλαφόν. Δικαιολογήσαμε τα 7,5 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία τους και μέχρι το πλαφόν θα επανεξετάσουν τις ενστάσεις που έχουν κάνει οι περιφερειακές διευθύνσεις.
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, κ. Γιώργο Πολυχρονάκη. Σύμφωνα με όσα είπε  στον ΑγροΤύπο: «Το συνολικό κονδύλι ήταν 7.788.420 ευρώ. Στην Κοινότητα ανακοινώθηκε ότι κάναμε απορρόφηση 100% του κονδυλίου όταν η Ισπανία είχε κάνει 50%. Από τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκύπτει ότι λείπουν περίπου 500.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα που βρίσκονται;»
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Θα διεκδικήσει η Ελλάδα επί πλέον κονδύλια για το E- Coli, από αυτά που περίσσεψαν από τον αρχικό προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως έκανε η Ολλανδία;
2.    Θα ερευνήσει ο αρμόδιος Υπουργός τις καταγγελίες του κ. Πολυχρονάκη ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ λείπουν 500.000 € τα οποία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου