Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Γ. Κοντογιάννης: ερώτηση με την οποία διατυπώνεται η πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους (προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Περιβάλλοντος)


Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση της Ελλάδας, είναι αναγκαίο να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να εκμεταλλευτούμε όλες τις διαθέσιμες πηγές που μπορούν να ενισχύσουν την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόλησης στη χώρας μας.
Μια τέτοια πηγή είναι και τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των οποίων η δυνατότητα αξιοποίησης είναι πολύ μεγάλη, αφού η Ελλάδα διαθέτει το πλεονέκτημα των μεγάλων διαστημάτων ηλιοφάνειας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να διευρύνω την πρόταση που είχα υποβάλλει αρχικά τον Ιούνιο του 2006 στον τότε Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γ. Σιούφα, ο οποίος και είχε ανταποκριθεί θετικά, για ευρεία χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα νέα μεγάλα έργα και κυρίως στις νέες Εθνικές Οδούς και να προτείνω την χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους.

Τα πλεονεκτήματα πολλά και αυτονόητα: Ενεργειακή απεξάρτηση της Ελλάδας από ορυκτά καύσιμα, χαμηλότερο κόστος, υψηλή απόδοση, σε μια εποχή μάλιστα που ακόμη και το πετρέλαιο παρουσιάζει έλλειψη μέχρι και σε σχολεία και στρατόπεδα.
Ως προς τη χρηματοδότηση για την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων, προτείνω τη δημιουργία ειδικών συμφωνιών με τις τράπεζες, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος εγκατάστασης και στη συνέχεια η αποπληρωμή τους θα γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων αλλά απευθείας από τη ΔΕΗ. Η τράπεζα θα λαμβάνει  συγκεκριμένο ποσοστό από το χρηματικό ποσό που θα επιστρέφει από τη λειτουργία του συστήματος η ΔΕΗ, χωρίς τη μεσολάβηση του ιδιοκτήτη-φορέα, ο οποίος θα λαμβάνει το υπόλοιπο.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται ο αρμόδιοι Υπουργοί:
1.    Θα εξετάσετε την πρόταση για χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους καθώς
2.    Θα εξετάσετε τη δημιουργία ειδικών συμφωνιών με τις τράπεζες για χρηματοδότηση της εγκατάστασής τους;
3.    Στο πλαίσιο αναθεώρησης των συμφωνιών για την κατασκευή των νέων εθνικών αυτοκινητόδρομων προτίθεστε να θέσετε και το ζήτημα του φωτισμού των νέων εθνικών αξόνων μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου