Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Δεν υπάρχει δέσμευση των γειτονικών χωρών σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών τους εργοστασίων


            Δεν μπορούν να επιβληθούν υποχρεωτικά τα stress tests, με τα οποία γίνεται ο έλεγχος της επικινδυνότητας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, στις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτη στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας Γιώργος Κοντογιάννης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κώστας Κιλτίδης και Λευτέρης Αυγενάκης σχετικά με την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου στο Κολζοντούι.

             Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές είχαν ζητήσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ασκηθεί πίεση στις βουλγαρικές αρχές προκειμένου να αποκαλύψουν την αλήθεια σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών τους αντιδραστήρων και να ληφθούν μέτρα τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
             Όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού είναι θέμα πολιτικής βούλησης των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά να προχωρήσουν ή όχι στους εν λόγω ελέγχους (stress tests), τα οποία θα πρέπει να γίνονται με βάση δύο κριτήρια: τη σεισμική επικινδυνότητας της περιοχής στην οποία είναι η εγκατάσταση και την ηλικία των εγκαταστάσεων.
            Ως προς τους πυρηνικούς σταθμούς της Βουλγαρίας και της Τουρκίας, όπως αναφέρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος: «Δεδομένου του διασυνοριακού χαρακτήρα της πυρηνικής ενέργειας θεωρούμε σημαντικό στη συζήτηση που αναπτύσσεται να συμμετέχουν γειτονικές χώρες, στις οποίες λειτουργούν ή προγραμματίζονται πυρηνικοί σταθμοί. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να λάβουν μέρος μαζί με τις χώρες τις Ενεργειακής Κοινότητας και του G20 και οι γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία που φιλοδοξούν να καταστούν μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.
            Στο πλαίσιο της εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής θα ήταν σκόπιμο η ΕΕ να καταβάλλει κάθε προσπάθεια με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι γειτονικές χώρες:
·         Θα προχωρήσουν στην Κοινή Σύμβαση για την ασφάλεια διαχείρισης αναλωθέντων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων (Βιέννη, 1997)
·         Θα διαβουλεύονται με το ΕURATOM και τις χώρες που συνορεύουν, αναφορικά με τα σχέδιά τους να εγκαταστήσουν πυρηνικούς σταθμούς, σύμφωνα με τη σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια (Βιέννη, 1994)
·         Θα εξασφαλίσουν την πλήρη εναρμόνιση με την Οδηγία 85/337 περί εκτίμησης επιπτώσεων ορισμένων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον (ΕΙΑDirective), η οποία προβλέπει να προηγείται η εκπόνηση σχετικής έκθεσης που θα αξιολογεί τις άμεσες και τις έμμεσες επιπτώσεις , από την υλοποίησή τους, στο περιβάλλον συμπεριλαμβανομένων και των σεισμικών κινδύνων.
·         Τέλος πιστεύουμε ότι η Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα να προτείνει μια ολοκληρωμένη Κοινοτική νομοθεσία που θα καλύπτει όλο το φάσμα του ασφαλούς σχεδιασμού και λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών, καθώς και τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων».
           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου