Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Αναγκαία η συντήρηση του Φράγματος Πηνειού και ο εκσυγχρονισμός του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας



            Τις άμεσες και καθοριστικές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο Φράγμα Πηνειού και στο αρδευτικό δίκτυο της Ηλείας επισημαίνει ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός  Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών.
            Ο Γιώργος Κοντογιάννης υπογραμμίζει τους κινδύνους από την έλλειψη συντήρησης στο Φράγμα, ενώ παράλληλα τονίζει την αναγκαιότητα συντήρησης, επέκτασης και υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση εμποδίζει την ομαλή διεξαγωγή των αγροτικών εργασιών.
            Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 «Το Φράγμα Πηνειού, ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που έγιναν στην Ηλεία, παραμένει χωρίς τη στοιχειώδη συντήρηση, με σοβαρές βλάβες, εδώ και χρόνια. Tο θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί, με αποτέλεσμα το φράγμα συχνά να ξεχειλίζει. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους μιας και αφαιρεί επί της ουσίας τη δυνατότητα ελεγχόμενης και ασφαλούς ροής του νερού του φράγματος.
Παράλληλα, τα πάγια αιτήματα των αγροτών της Ηλείας για συντήρηση, επέκταση και υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου παραμένουν ανικανοποίητα, με αποτέλεσμα να τίθενται σημαντικά εμπόδια στις αγροτικές εργασίες.
Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στην αποκατάσταση της λειτουργίας του Φράγματος Πηνειού και του αρδευτικού δικτύου. Είναι δε βέβαιο πως υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα της περαιτέρω χρήσης του νερού του ταμιευτήρα.
Ως προς το ζήτημα της χρηματοδότησης που αφορά στο αρδευτικό δίκτυο, το οποίο δεν μπορεί να συντηρηθεί με το σύστημα της αυτοχρηματοδότησης από τους αγρότες, θα ήταν σκόπιμο να επισπεύσετε την εκταμίευση του ήδη εγκεκριμένου ποσού από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών

 Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε άμεσα να αποκατασταθεί η λειτουργία του Φράγματος Πηνειού;
2.    Πότε θα γίνει η εκταμίευση του ήδη εγκεκριμένου ποσού από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, για την συντήρηση του αρδευτικού δικτύου της Ηλείας;
3.    Ως προς την επέκταση και υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου, σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου