Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Βάλτε φρένο στην αδικία - Να μη φορολογηθούν οι άνεργοι για τα επιδοτούμενα προγράμματα



 Να μη φορολογηθούν οι άνεργοι για την αμοιβή που έλαβαν από τα  επιδοτούμενα προγράμματα ζητεί με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, ο Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ και πρώην Υφυπουργός Απασχόλησης Γιώργος Κοντογιάννης.
Ο Γιώργος Κοντογιάννης επισημαίνει πως είναι αναγκαίο τα αρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν σε αλλαγές στη συμπλήρωση του Ε1 ώστε να μην επιβαρυνθούν φορολογικά οι άνεργοι και να μην απαξιωθούν τα μελλοντικά προγράμματα, τα οποία αφορούν 440.000 δικαιούχους. Παράλληλα, θέτει ως πρόταση την αλλαγή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος
ώστε τα παραπάνω εισοδήματα να φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, άρα με αφορολόγητο 2.100€.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Όπως προκύπτει από τις οδηγίες συμπλήρωσης του Ε1, οι αμοιβές από τα επιδοτούμενα προγράμματα εντάσσονται στον κωδικό 507.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι άνεργοι που απασχολήθηκαν το 2013 μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων (vouchers-Επιταγή Εισόδου στην Εργασία) ή ακόμη και οι απασχολούμενοι στις στατιστικές έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, που αμείφθηκαν μέχρι και με 300 ευρώ το μήνα θα κληθούν να πληρώσουν φόρο, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τα 1.200 ευρώ.
Οι άνεργοι που συμμετείχαν στα επιδοτούμενα προγράμματα, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών για την συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, θα δηλώσουν την αμοιβή τους με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν αυτόματα τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και να φορολογηθούν με 26%. Το ποσό του φόρου των 1.200 ευρώ προκύπτει από την φορολόγηση του ποσού με 26% συν την προκαταβολή φόρου για τον επόμενο χρόνο που θα του επιβληθεί και θα φτάνει το 55%. Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο για όσους έχουν και κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο πχ αυτοκίνητο.
Αυτό συμβαίνει γιατί το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τα επιδόματα κατάρτισης ως εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα, όταν ο φορολογούμενος δεν έχει άλλο εισόδημα, η φορολογία να επιβάλλεται σε ακίνητα ή αυτοκίνητα ή αν δεν υπάρχουν κι αυτά-που δεν υπάρχουν στο 90% των περιπτώσεων-να επιβάλλεται με βάση το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης των 3.000€.
Μία λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να δοθεί με την άμεση αλλαγή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε τα παραπάνω εισοδήματα να φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, άρα με αφορολόγητο 2.100€.
Με δεδομένο ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί προγράμματα για το 2014 που αφορούν περίπου 440.000 ανέργους,

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Θα δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει από τη δήλωση στο Ε1 των εισοδημάτων από προγράμματα κατάρτισης, με αποτέλεσμα να φορολογούνται οι άνεργοι και να απαξιώνονται μελλοντικά προγράμματα, τα οποία θα μείνουν ανενεργά αν δεν υπάρξει άμεση ρύθμιση του ζητήματος;



2. Θα εξετάσετε τη δυνατότητα αλλαγής του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ώστε τα παραπάνω εισοδήματα να φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, άρα με αφορολόγητο 2.100€;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου