Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Θέμα: Αποζημιώσεις απολυμένων της ΕΡΤ



 Μετά το αιφνίδιο κλείσιμο της ΕΡΤ στις 11 Ιουνίου 2013, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε δημοσίως για τις αποζημιώσεις, στην απονομή των βραβείων ΕΒΕΑ στις 12 Ιουνίου 2013, δηλώνοντας πως:  «Δεν έχουμε τίποτε απολύτως με τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Όλοι, άλλωστε, θα αποζημιωθούν με τον πλέον γενναιόδωρο τρόπο».
Εν συνεχεία, ο αρμόδιος Υφυπουργός δεσμεύτηκε γραπτώς (με email που απέστειλε στους εργαζόμενους η γραμματεία του) ότι για τους συμβασιούχους  αορίστου χρόνου η αποζημίωση θα υπολογιστεί με βάση όλα τα χρόνια προϋπηρεσίας που αναγνώρισε η ΕΡΤ όταν υπεγράφησαν οι συμβάσεις το 2006.

Σημειώνεται ότι οι απολυμένοι δεν έλαβαν ποτέ έγγραφο απόλυσης με το οποίο να ενημερώνονται για το ποσό αποζημίωσης που δικαιούνται καθώς αρχικά δεν υπήρχε πρόσβαση στα στοιχεία λόγω της κατάληψης του Ραδιομεγάρου. Όμως και μετά τη λήξη της κατάληψης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει γίνει εκκαθάριση των ατομικών φακέλων των εργαζομένων.
Στη συνέχεια, οι απολυμένοι έλαβαν με καθυστέρηση τις δύο πρώτες δόσεις της αποζημίωσης. Η επόμενη δόση καταβλήθηκε τον Δεκέμβριο (4μηνη καθυστέρηση) μόνο σε εργαζόμενους  με σύμβαση αορίστου χρόνου άνω των 20 ετών. Οι ίδιοι εργαζόμενοι, περίπου 1200 εργαζόμενοι (λιγότεροι από τους μισούς) έλαβαν άλλη μια δόση μέσα στο Μάρτιο, με καθυστέρηση ενός μήνα. Δηλαδή αποζημίωση λαμβάνουν λιγότεροι από τους μισούς εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν πρόθεση της Κυβέρνησης να μην δώσει άλλη αποζημίωση πέραν των τεσσάρων μισθών, μια απόφαση που αφορά  εργαζόμενους με υπηρεσία στην ΕΡΤ από 15 έως 25 χρόνια, που επί σειρά ετών βρίσκονταν σε ομηρία με 3μηνες και 6μηνες συμβάσεις και έκαναν σύμβαση αορίστου χρόνου το 2006 με το Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου,.
Ακόμη, κάποιες πληροφορίες θέλουν την Κυβέρνηση να αναγνωρίζει προϋπηρεσία στους συμβασιούχους δημοσιογράφους από το 2002 κι έπειτα, μη λαμβάνοντας υπ’όψιν επί της ουσίας τα προηγούμενα χρόνια εργασίας τους.
Σημειώνεται επίσης ότι  ακόμη και αυτή η υποτιθέμενη ευνοϊκή ρύθμιση δεν αφορά περίπου 700 τεχνικούς και διοικητικοοικονομικούς καθώς και περίπου 150 τεχνικούς που προσελήφθησαν με διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Το Υπ. Οικονομικών, 10 μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, εξακολουθεί επίσης να οφείλει στους απολυμένους την αδεία του 2012 και του 2013 την οποία μάλιστα σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να καταβάλει διπλή καθώς και δεδουλευμένα (αργίες, Κυριακές, υπερωρίες) τα οποία όφειλε η εταιρία πριν τις 11 Ιουνίου.
Τέλος, επισημαίνεται ότι πολλοί από τους εργαζομένους της ΕΡΤ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, καθώς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απαιτεί να πληρωθούν οι δόσεις των δανείων που είχαν λάβει. Μόνο που οι εργαζόμενοι έχουν ήδη πληρώσει τις δόσεις μέσω του μισθού τους στην ΕΡΤ. Η Εταιρία αν και παρακράτησε τα ποσά ουδέποτε τα απέδωσε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Το πρόβλημα μάλιστα μεγεθύνεται καθώς πολλοί εργαζόμενοι έχουν δημιουργήσει οικογένειες με συναδέλφους τους.


Κατόπιν τούτων Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί (Οικονομικών και στον Πρωθυπουργό (για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση):



  1. Θα καταβληθούν αποζημιώσεις σε όλους τους απολυμένους της ΕΡΤ;
  2. Θα καταβληθούν κι άλλες δόσεις της αποζημίωσης που αφορά στους απολυμένους συμβασιούχους της ΕΡΤ;
  3. Με ποια κριτήρια ορίζονται τα ποσά των αποζημιώσεων;
  4. Τι προτίθεστε να κάνετε αναφορικά με τα στεγαστικά δάνεια που έχουν συναφθεί από τους υπαλλήλους της ΕΡΤ και οι δόσεις τους έχουν καταβληθεί μέσω του μισθού τους, αλλά δεν αποδόθηκαν ποτέ στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο;


1.4.14                                                                Ο ερωτών βουλευτής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου